Megtalálták a 40 éve elvesztett holdjárót

2010.04.29. 16:17
A tavaly fellőtt Lunar Reconnaissance Orbiter holdkutató szonda felvételein bukkant fel az 1971-ben eltűnt szovjet Lunohod-1 robotholdjáró.

Tíz hónapon át minden rendben volt a lézerreflektoros Lunohod-1-gyel, amely 1970. november 17-én szállt le a Hold felszínére. A szovjetek földi irányítóközpontjába folyamatosan érkeztek az adatok a Hold talajáról és topográfiájáról. A járművel azonban váratlanul megszakadt a kapcsolat.

Több szakértő azt feltételezte, hogy a holdjáró kráterbe zuhanhatott. A programot 1971 októberében hivatalosan is lezárták, és nem sokkal később egy másik holdjárót is üzembe helyeztek.

Lunohod-1
Lunohod-1

A NASA tavaly fellőtt Lunar Reconnaissance Orbiter műholdja nemrégiben felvételeket készített arról területről, ahol a holdjárónak nyoma veszett. A kutatók lézersugarakat küldtek a Lunohod-1 feltételezett tartózkodási helye felé, ahonnan szokatlanul erős jel-visszatükröződést fogtak. Hasonló erősségű jeleket csak évekkel korábban, a Lunohod-2 vizsgálatakor észleltek.

Tom Murhynek, a tudóscsapat vezetőjének közlése szerint ráadásul a Lunohod-1-ről most fogott jel erőssége háromszorosa volt a Lunohod-2 jelének.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla