Ötször több olaj szivárog a Mexikói-öbölben

2010.04.29. 13:38
Az amerikai parti őrség szerint a Mexikói-öbölben kigyulladt olajkútból ötször több olaj szivárog, mint ahogy eredetileg gondolták. Naponta körülbelül 800 000 liter olaj ömlik a vízbe Louisiana partjainál.

A Mexikói-öbölben kigyulladt olajfúrótornyot üzemeltető British Petroleum korábban napi 159 000 liter kőolajjal számolt, de azóta felfedeztek egy harmadik szennyező forrást. Az amerikai oceanográfiai és meteorológiai hivatal légi felvételek alapján, a terjedés mértéke és a helyi időjárási körülmények alapján pontosította a szivárgással kapcsolatos becslést 800 000 literre.

Ha nem tudják megállítani a szivárgást, akkor két hónap alatt annyi olaj kerül a vízbe, mint amennyit az Exxon Valdez öntött ki magából Alaszka partjainál 1989-ben.

Égető probléma

A parti őrség próbaképpen felgyújtotta az olajfolt egy részét, hogy megvédjék a közeli lápos vidéket. A Mississippi deltájától 50 kilométerre keletre volt az irányított égetés. Az olajfolt most 74 100 négyzetkilométeres, vagyis majdnem akkora, mint a Cseh Köztársaság.

Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya irányítja a munkát, és szerinte hónapokig tarthat, amíg a robot-tengeralattjárókkal lezárják az szivárgó forrásokat. Ennyi idejük azonban nincs. Sürgősen fel kell számolni a szennyezést, mert az már csak 32 kilométerre van a parttól, ahol számos madár és halfaj él. Környezetvédelmi szakértők szerint az égő olaj mérgező füstje is káros az élőlényekre, de nem annyira, mint a kőolaj.

A, B, C terv

A BP először távirányítású hajókkal próbálta elzárni az olajkút 450 tonnás biztonsági szelepét, de ez a művelet nem járt sikerrel. Tovább próbálkoznak, és van egy B-tervük is: kupolát helyeznek a szivárgás fölé, és hajókkal felszippantják az olajat. Ezt a módszert azonban eddig csak sekély vízben használták, és az eszközök 2-4 hét alatt telepíthetők.

Megpróbálhatják azt is, hogy fúrnak egy másik lyukat, és azon keresztül elkezdik kitermelni az olajat. Ez is kísérleti módszer, és 2-3 hónap alatt kivitelezhető.

Most 49 hajó dolgozik a katasztrófa elhárításán.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla