Feketegránit királyszobrot találtak Egyiptomban

2010.05.04. 18:13
Fej nélküli nagy fáraószobrot talált egy egyiptomi-dominikai régészcsoport Taposiris Magna (ma Abu Szír) ókori város templomának területén.

A szobor feketegránitból készült, magassága 135 centiméter, a szélessége a vállánál 55 centiméter. Záhi Havvász vezető régész elmondta, hogy a jó állapotban fennmaradt műalkotás az ókori egyiptomi művészet egyik leggyönyörűbb ismert faragása.

A szakértő úgy véli, a szobor IV. Ptolemaiosz fáraót mintázza, aki mintegy kétezer évvel ezelőtt emelte a templomot Ozirisz isten tiszteletére.

Záhi Havvász szerint (k) a közelben egy uralkodó nyugszik.
Záhi Havvász szerint (k) a közelben egy uralkodó nyugszik.

A 90 méter hosszú templom környékén Kleopátra és Marcus Antonius sírja után folyik már öt éve a kutatás. Záhi Havvász szerint a tény, hogy a szomszédos görög-római korból származó temető halottait fejjel a templom felé temették el, arra utal, hogy a közelben egy uralkodó nyugszik.

Taposiris Magna ötven kilométerre nyugatra fekszik Alexandriától, a Ptolemaidák fővárosától. A dinasztia utolsó uralkodója Kleopátra volt (i.e. 69-30), aki az actiumi csata után hitvesével együtt öngyilkosságot követett el. A régészcsoport számára szenzációs felfedezés lenne a kettős sír, azonban egyelőre azzal is beérnék, ha a fáraó elveszett fejét megtalálnák.  • Tippek
  • Bankszámla