Elemér
-1 °C
10 °C

A csimpánzok is használnak szexuális segédeszközt

2010.05.06. 09:29
A csimpánzok eszköztára mintegy húsz szerszámot tartalmaz, amelyek között akad szexuális segédeszköz is - állítja egy brit főemlőskutató.

William C. McGrew, a Cambride-i Egyetem professzora a Science folyóiratban tette közzé tanulmányát, pontosan fél évszázaddal azután, hogy Jane Goodall 1960-ban Tanzániában megfigyelte, hogy a csimpánzok egy megmunkált fűszál segítségével piszkálják ki a termeszeket a járataikból.

Korábban azt gondolták, hogy az ember az egyetlen élőlény a Földön, amely tevékenységéhez szerszámokat használ. Most vagy újból meg kell határoznunk a szerszám fogalmát, újra kell definiálnunk az embert, vagy emberiként kell elfogadnunk a csimpánokat - jelentette ki akkor a felfedezés nyomán Goodall mentora, Louis Leakey.

McGrew azt állítja, a majmok húszféle eszközt használnak különböző funkciókhoz a mindennapi életben, beleértve a megélhetést, társas érintkezést, a szexet és az önfenntartást.

A szexhez használt segédeszköz a brit professzor szerint egy levél, vagy egy levélköteg. Ennek ideális esetben száraznak kell lennie, mert az ad ki hangot, ha a csimpánz tépdesi vagy dörzsölgeti. A hímnek alapvetően magára kell terelnie a nőstény figyelmét és fenntartani azt. Az egyik módja ennek a levéltépdesés - nyilatkozta McGrew.

A professzor szerint ez a papír szakadásához hasonló hangot ad. A hang nem nagyon feltűnő, de jellegzetes. A hím összeszed egy vagy több levelet és úgy ül, hogy a nőstény láthassa. Széttárja a lábát, hogy a nőstény láthassa az erekcióját, közben pedig a középső ér mentén apró darabokra tépkedi a levelet, leejtve a leszakított darabokat. Olykor fél tucat levélre is szükség van ahhoz, hogy a nőstény felfigyeljen rá. McGrew úgy véli, hogy a nőstény összekapcsolja a kettőt, és ha érdekli az udvarló, magához engedi párzani.

A kifogásra, hogy az ekkép használt száraz levél nem tekinthető igazából szexuális segédeszköznek, a kutató azt felelte, hogy a tárgy megfelel annak, ahogy az antropológusok az eszköz fogalmát meghatározzák. A hím hordozható tárgyat használ egy cél elérése érdekében. Ebben az esetben pedig a cél nem az eleség megszerzése, hanem a párzás - mondta.

A levéltépkedés csak lokális jelenség a csimpánzok között. A szexuális közeledésnek ezt a módját kizárólag egy tanzániai kolóniánál figyelték meg.