Alvás közben is tanulnak az újszülöttek

2010.05.18. 17:02
Az alvó újszülöttek jobb tanulók, jobb adatfelszívók, mint korábban gondoltuk.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (Proceedings of the National Academy of Sciences) hétfőn közzétett tanulmányban 1-2 napos újszülöttekkel végzett vizsgálat eredményeit ismertették.

Ebben a korban a babák akár 18 órát is alszanak, ám Dana Byrd kutatásvezető szerint eközben is gyorsan tanulják a világot. "Az alvó újszülöttek jobb tanulók, jobb adatfelszívók, mint korábban gondoltuk" - mondta a pszichológus.

Az újszülöttek alvás közben először egy hangot hallottak, majd aprócska fújás következett a szemhéjukra. Egy idő után a 26 újszülött közül 24-nél alvás közben is kialakult a tanult reflex: már a hang észlelése után összeszorították szemhéjukat, ráadásul mindezt a megfelelő ritmusban.

A választ adó újszülöttek EEG segítségével mért agyi aktivitása is megváltozott, ami azt jelenti, hogy a kutatók mérhetik is a tanulás hatékonyságát.

Byrd hangsúlyozta, hogy a felnőtteknél alvás közben már nem tapasztalható ilyen tanulási képesség. Mint hozzátette, eredményük lehetőséget ad arra, hogy az újszülöttek esetleges fejlődési zavarait igen korán megállapítsák.  • Hírek
  • Támogatások