Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy nicaraguai hal rákapcsolt az evolúcióra

2010.05.19. 09:41
Egy nicaraguai krátertóban élő halfajta százszor gyorsabban fejlődik, mint azt az elfogadott evolúciós modellek szerint kellene.
Fotó: Axel Meyer
Fotó: Axel Meyer

A tóban élő halaknak mindössze száz generációra és ugyanennyi évre volt szükségük ahhoz, hogy egy teljesen új tulajdonságot hozzanak létre megjelenésükben: nagyon vastag ajkaikat. Azok a modellek, amelyek a fajok evolúciójának gyorsaságát próbálják felbecsülni, azt mutatják, hogy egy-egy új tulajdonság kifejlesztése akár tízezer generációt is igénybe vehet, ilyen gyorsaságot viszont, amilyet most Nicaraguában figyeltek meg a tudósok, halaknál még sohasem láttak.

Axel Meyer, a németországi Konstanzi Egyetem kutatója és csapata szerint a telt ajkakkal rendelkező halak más ökológiai környezetben élnek, mint normál jellemzőkkel bíró fajtársaik, annak ellenére, hogy mind ugyanabban a vulkanikus krátertóban élnek, amely 1800 évvel ezelőtt jött létre. Teljesen mások a táplálkozási szokásaik és nem is párosodnak egymással, bár a laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy gond nélkül képesek lennének utódokat nemzeni. Meyer szerint az, hogy természetes körülmények között egyáltalán nem keverednek, azt jelzi, hogy hamarosan két külön fajjá válnak.

A faj új variánsa keskenyebb, hegyesebb fejjel rendelkezik, ami kiválóan alkalmas arra, hogy rovarokat és lárvákat halásszon ki a tó fenekén található vulkanikus sziklák üregeiből, telt ajkaikat pedig arra használják, hogy megkönnyítsék a vadászatot az éles sziklák között, mintegy párnaként alkalmazva azt. Keskenyebb ajkú társaiknak erősebb állkapcsuk és több foguk van, amikkel azoknak a csigáknak a házait törik fel, amelyekkel táplálkoznak.

"Nagyon ritka lehetőség, hogy a tudósok ilyen fiatal fajokat a kettéválás folyamata közben tudnak megfigyelni" - mondta el Todd Streelman, az atlantai Georgiai Technológiai Intézet munkatársa, aki szintén a halak evolúcióját tanulmányozza. "A mostani megfigyelés szépen illeszkedik ahhoz a kilencvenes években megfogalmazott elmélethez, mely szerint egyes fajok akkor is képesek felgyorsított evolúciós folyamatokra, ha hasonlóak az életkörülményeik" - mondta el a kutató.