Egy bit eltérés okozta a Voyager-2 hibáját

2010.05.21. 16:24
A szoftveres hiba javítására létrehozott frissítést csütörtökön küldték el az űrszondának.

A NASA egyik sikertörténete a Voyager-projekt, és eddig az 1977-ben felbocsátott, az Uránuszról és a Neptunuszról elsőként és máig egyedüliként képet küldő 2-es szonda kiválóan működött, ám április 22. óta a szerkezet – habár a diagnosztikai adatait rendben továbbította – a mérési információkat dekódolhatatlan jelekként küldte el.

A szakemberek közel egy hónapot dolgoztak a probléma elemzésén, és ez nyilvánvalóan lassú folyamat, hiszen a 13,8 milliárd kilométerre lévő Voyagerhez egy rádióüzenet 13 óra alatt érkezik el, értelemszerűen ennyi időt kell várni a válaszra is.

Egy ideig nem férhettek hozzá az adatokhoz, mivel egy fordulási manőver miatt el kellett halasztaniuk a vizsgálatot. Végül május 12-én a NASA mérnökei hozzájutottak a repülési rendszer teljes memóriatartalmához, és az elemzés során kiderült, hogy bitváltás történt, egy érték 0-ról 1-esre változott, és a szimulálás azt bizonyította, hogy ez okozta az anomáliát. A frissítést, mely reményeik szerint helyreállítja a működést, kedden küldték el a szondának.

A Voyager-2 1977. augusztus 20-án indult hosszú útjára, mintegy két héttel ikertestvére, a Voyager-1 előtt. A két űrszonda jelenleg a Földtől legmesszebb lévő, ember alkotta objektum, mindkettő a helioszféra – a Nap által a Naprendszer körül létrehozott buborék – széle felé jár. A szakemberek arra számítanak, hogy a Voyager-1 a következő öt évben hagyja el a Naprendszert és lép ki az intersztelláris űrbe, míg a Voyager 2 nem sokkal ez után követi. A Voyager-1 nagyon jó állapotban van, és megfelelőn működik, 16,9 milliárd kilométerre van tőlünk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás