Várárokban végezte a vaskori terhes asszony

2010.05.21. 11:12
Vaskori nő földi maradványaira bukkantak Derbyshire-grófságban, a Peak District Nemzeti Parkban. A csontvázat egy erődítményfal lerombolt kövei alatt találták.

Az ásatások során a régészeket elsősorban az érdekelte, hogy a domboldalon emelt erőd falait hogyan és mikor építették. Az előkerült női csontváz meglepetésként érte a szakembereket, nem számítottak ilyen leletre egy harci létesítmény romjai között. Az archeológusok szerint az asszonyt azelőtt lökték a várárokba, mielőtt lerombolták az erődítmény falait.

A csontok vizsgálata arra derített fényt, hogy a nő, aki időszámításunk előtt 300-200 között élt, halálakor legfeljebb harmincéves lehetett. A régészcsoport ötvenezer font (16,4 millió forint) támogatást nyertek egy pályázaton a feltárások folytatásához.

Jim Brighton, a projekt menedzsere szerint előfordul, hogy első látásra fontos leleteknek sem tulajdonítanak kellő jelentőséget. "Valódi jelentőségükre gyakorta a laboratóriumban döbbenünk rá, amikor vizsgálni kezdjük a leleteket, és szemünk előtt egy történet bontakozik ki. Erre igen jó példa a női csontváz, hiszen már oly sok mindent derítettünk ki egykori tulajdonosáról" – mondta.  • Tippek
  • Lakáshitel