16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Az EU-lakók több mint a fele elhízott

2010.05.22. 11:17 Módosítva: 2010.05.22. 11:18
Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott - hangzott el szombaton azon a budapesti sajtótájékoztatón.

Az első európai elhízás elleni napon elhangzott, hogy a túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek, hiszen növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte - mutattak rá a szakemberek.

A magyarok is kövérek

Öt-tíz százalékkal egy egészségesebb Európáért jelszóval hirdetették meg az első európai elhízás elleni napot. Az 5-10 százalékos testsúlycsökkentés elérésével ugyanis 58 százalékkal csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata, a koszorúér-betegségek előfordulása 48 százalékkal mérsékelhető a férfiak és 40 százalékkal a nők esetében.

Életmód váltással a túlsúly ellen
Életmód váltással a túlsúly ellen

Egy online petíció is útjára indult: amennyiben legalább egymilliónyian aláírják, akkor az Európai Bizottság vállalja, hogy napirendjére tűzi a problémát, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az elhízás kezelésének lehetőségeiről.

Mint elhangzott, hasonló a helyzet Magyarországon is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009-es Egészségfelmérése szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7 százalékának) az optimálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott.

"Épp itt volt az ideje egy európai szintű kezdeményezésnek, amely nem csupán a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a kezelésre, a probléma megoldására is. Észre kell vennünk a túlsúlyos és elhízott embereket és tudatosítani bennük, hogy létezik segítség, amit igénybe vehetnek" - hangsúlyozta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlege vezető főorvosa azt emelte ki, hogy a tízszázalékos testsúlycsökkentéstől az elhízással kapcsolatos daganatos betegségek előfordulása 40 százalékkal, a diabétesszel összefüggő betegségek 30 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek 20 százalékkal mérsékelhető.

"Eközben 10-30 százalékkal csökken a vérnyomás-, vérzsír- és vércukorszintek. A felesleges testsúly leadása nem egy egyszerű, gyorsan elérhető célkitűzés, hanem hosszadalmas, nehézségekkel teli folyamat, amely során diétára, életmód változtatásra, fizikai aktivitásra és esetenként gyógyszeres kezelésre van szükség" - mutatott rá Pados Gyula,  • Hírek
  • Hírek