Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Füvező tinédzserből ritkábban lesz egyetemista

2010.06.03. 10:31
A 18 éves koruk előtt marihuánát rendszeresen fogyasztó fiatalokból lényegesen kevesebb jut be az egyetemre, mint droggal nem élő társaik közül. A kamaszokon végzett három, egymástól független vizsgálat hasonló eredménnyel járt.

Ausztráliában és Új-Zélandon három vizsgálat fejeződött be a marihuánával kapcsolatban és ezek adatainak egyesítése alapján törvénykezési módosítást terveznek. A tervezett módosítás azonban nem a drogra vonatkozó szabályozás enyhítése, hanem éppen a szigorítása. A vizsgálatok ugyanis egyértelműen igazolták, hogy a fiatal korban elkezdett marihuánafogyasztás kifejezetten rontja az iskolai teljesítményt.

Mindhárom tanulmány tizenévesek és fiatal felnőttek adatait dolgozta fel. A 18 éves kor előtt kezdett marihuánafogyasztással korrelál, hogy a gyerek esetleg a középiskolát sem fejezi be, kisebb eséllyel pályázik egyetemre és ritkábban kap egyetemi diplomát. A siralmas iskolai teljesítmény főleg azokra volt jellemző, akik már 15 éves koruk előtt kipróbálták és elkezdték a füvezést.

A kutatók figyelembe vették a vizsgált fiatalok családi körülményeit is, anyagi helyzetét és minden olyan tényezőt, amely a kábítószer mellett befolyásolhatta az iskolai előmenetelt. A marihuána kedvezőtlen hatása önállóan, a többi esetleges hatáson túlmenő mértékben érvényesült.

A marihuána káros befolyása a fiúk esetében erősebb volt, mint a lányoknál, és ez kiváltképp az egyetemi felvételek időszakában látszott. David Fergusson professzor, a legnagyobb vizsgálat vezetője kiemelte, hogy a korábbi feltételezésekkel egyezően a tanulmányok kemény adatokkal bizonyították a marihuánaélvezet korai elkezdése és a mind rosszabb iskolai eredmények közötti összefüggést.

A füvezés egyéb előnytelen hatásai között szerepeltek idegrendszeri és pszichés zavarok, illetve az autóvezetési képességek romlása.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek