Edina
2 °C
18 °C

A H1N1 vakcina a spanyolnátha vírusa ellen is véd

2010.06.16. 17:15
Védettek lehetnek a spanyolnátha vírusa ellen is azok az emberek, akiket beoltottak a H1N1 influenza ellen - közölték kedden amerikai kutatók.

A New York-i Mount Sinai orvostudományi intézet szakemberei az 1918-ban 50-100 millió áldozatot követelt spanyolnátha vírusa ellen is hatékonynak találták a 2009-es H1N1 influenza elleni vakcinát egérkísérleteikben.

Attól nem tartanak a kutatók, hogy a spanyolnátha vírusa természetes módon visszatér, ám az nem zárható ki, hogy valaki biológiai fegyverként felhasználja az izolált vírustörzset. A Nature Communications által közzétett publikáció szerint a H1N1-vakcina más törzsekkel szemben is keresztvédettséget nyújt.

Az egykori halálos influenzavírust alaszkai áldozatok megfagyott testéből vett minták alapján, genetikai elemzőmódszerek felhasználásával rekonstruálták a tudósok. Mint Adolfo Garcia-Sastre kutatásvezető elmondta, a vírus rekonstruálása fontos eredmény volt a világjárványok vizsgálata szempontjából, ám egyúttal aggodalmakat is keltett, hogy a vírus kikerülhet az ellenőrzött laboratóriumi körülmények közül.

"Kutatásunk igazolja, hogy a 2009-es H1N1 influenza vakcina véd a spanyolnátha vírusa ellen, ami fontos áttörés egy, az 1918-ashoz hasonlóan pusztító világjárvány megelőzése szempontjából" - hangsúlyozta Garcia-Sastre az egérkísérletek eredményeit összegezve.