Zoltán
-5 °C
9 °C

Szojuzzal indultak a Nemzetközi Űrállomásra

2010.06.16. 09:47
Két amerikai és egy orosz űrhajós indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről szerda hajnalban.

Ez volt a századik repülés a Föld felett közel 350 kilométeres magasságban, több mint egy évtizede, tizenhat ország részvételével és százmilliárd dolláros költséggel épülő űrállomásra.

Az amerikai Douglas Wheelockot és Shannon Walkert, valamint az orosz Fjodor Jurcsihint szállító Szojuz TMA-19 űrhajó várhatóan csütörtökön kapcsolódik össze az űrállomással. A három űrhajós csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg dolgozó orosz Alekszandr Szkvorcov parancsnokhoz, valamint az amerikai Tracy Caldwell Dyson és az orosz Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnökökhöz.

Most először fordul elő, hogy az ISS fedélzetén egyszerre két női asztronauta - Shannon Walker és Tracy Caldwell Dyson - teljesít majd szolgálatot.

A szerdán útnak indult három űrhajós közel fél évet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. Ezen idő alatt fogadnak majd három orosz Progressz teherűrhajót és egy (amerikai) űrsiklót, és öt űrsétát hajtanak végre. Emellett természetesen tudományos kísérleteket is végeznek.