Szabó Gábor akadémikus a Szegedi Tudományegyetem új rektora

2010.06.21. 15:50
Szabó Gábor akadémikust, a természettudományi kar lézerfizikusát választotta az intézmény rektorává a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfői ülésén.

Szabó Gábor akadémikusra a 49 tagú testületből harmincketten adták voksukat, az azonos nevű másik jelöltet, Szabó Gábor mérnököt, az intézmény jelenlegi vezetőjét a szenátus tizenhét tagja támogatta - hangzott el az eredményt ismertető sajtótájékoztatón.

A leköszönő rektor megbízatása június 30-ig szól, Szabó Gábor akadémikus pedig 2014. június 30-ig vezetheti a felsőoktatási intézményt.

A megválasztott rektor hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetemen rektorváltás történt, de irányváltás nem lesz. Az SZTE sikeres volt az elmúlt hét évben, sok fontos fejlesztési projekt indult el a közelmúltban, az intézménynek azonban küzdenie kell olyan problémákkal, amelyek az egész magyar felsőoktatást érintik. Az egyik ilyen a képzés tömegessé válásához történő alkalmazkodás.

Az 1950-es és az 1990-es évek között az adott korosztály tíz százalékát fogadta be a magyar felsőoktatás, ezért egyfajta elitképzés folyt. Ma már a korosztály 40-50 százaléka tanul tovább, a tömegképzésre való átállás azonban nem veszélyeztetheti a tehetséggondozást – mondta.

Idén lett az MTA rendes tagja

Szabó Gábor akadémikus szerint a bolognai rendszer hazai bevezetésében akadnak ugyan nehézségek, "nem lehet és nem szabad az egészet visszacsinálni”, hiszen a folyamat elsődleges célja az európai szinten átjárható és rugalmas felsőoktatás létrehozása.

A professzor szerint több ponton is a jelenlegi struktúra átalakítására van szükség, ez azonban csak megfelelő hatástanulmányok ismeretében történhet, figyelembe véve azt, hogy melyek azok a területek – például az informatikai, mérnöki és pénzügyi képzés –, ahol már most is jól működik a rendszer. A magyar felsőoktatás teljes vertikumát lefedő Szegedi Tudományegyetemnek ebben kezdeményező szerepet kell játszania – tette hozzá.

Szabó Gábor 1954-ben született, fizikusdiplomáját Szegeden szerezte. Az SZTE optikai és kvantumelektronikai tanszékén dolgozik egyetemi tanárként, 2010-től a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tíz magyar, öt egyesült államokbeli és három német szabadalom kötődik a nevéhez. 2007-től a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.  • Hírek
  • Személyi kölcsön