Nem növelik gyerekeknél a rákkockázatot a mobiltelefon-átjátszó tornyok

2010.06.23. 08:28
A mobiltelefon-átjátszó tornyok nem növelik a gyermekeknél a rákos megbetegedések kockázatát - derült ki egy brit kutatás során, amelynek eredményeit a British Medical Journal szerdai száma közli.

A kutatók elemezték annak az 1397 daganatos megbetegedésben szenvedő, négy éves kor alatti gyermeknek az esetét, akiknél 1999 és 2001 között diagnosztizálták a kórt Nagy-Britanniában. Párhuzamosan 5588 azonos korú egészséges gyermek adatait elemezték.

A vizsgálatok következő szakaszában azt tekintették át, hogy a gyermekek lakhelyéhez mennyire közel telepítettek mobiltelefon-átjátszó tornyot, és azoknak mekkora a teljesítménye.

Mint kiderült, a daganatos megbetegedésben szenvedő kicsik lakása átlagosan 1107 méterre volt egy átjátszó toronytól, míg egészséges társaik esetében az átlagos távolság 1073  méter volt. A rákos beteg gyermekekhez legközelebb eső átjátszó torony átlagosan 2,89 kilowattos teljesítménnyel rendelkezett, az egészségesek esetében a mutató 3 kilowatt volt.

A vizsgálatot egy független testület finanszírozta, amelyet a mobiltelefonok esetleges egészségkárosító hatásait tanulmányozó kutatások támogatására hoztak létre, e tevékenység pénzügyi hátterét a brit egészségügyi minisztérium, valamint a távközlési ipar biztosította.

Mint a tanulmány vezető szerzője, Paul Elliot, a londoni Imperial College járvány- és közegészségtani professzora rámutatott, a vizsgálat bebizonyította: az átjátszó tornyok közelében élőknek egészségügyi okokból nem kell fontolgatniuk a lakáscserét.  • Tippek
  • Babaváró hitel