Szabina
2 °C
15 °C

Válogat a spermák közt a női test

2010.06.24. 09:14
A női test válogathat a spermák közt, egyes férfiak magjának lehetővé téve, míg másokénál akadályozva a teherbe ejtést – közölték szerdán ausztrál kutatók.

Sarah Robertson, az Adelaide-i Egyetem professzora szerint kutatási eredményei arra utalnak, hogy az ondó olyan jelzőmolekulákat tartalmaz, melyek úgy befolyásolják az immunválaszt a női testben, hogy az végül elfogadja a hímivarsejteket.

Előfordul azonban, hogy az egyébként teljesen egészséges ondó mégsem váltja ki ezt a változást, ezért a kutató azt feltételezi, hogy a női szervezet válogatós biológiai párjával kapcsolatban. A kutatás során az is kiderült, hogy a sperma kudarcának nagyobb volt a valószínűsége akkor, ha a megelőző három hónapban a nő teste nem találkozott az adott férfi ondójával.

Robertson szerint a női szervezet ellenőrzi a hímivarsejteket, hogy meggyőződjön a biológiai kompatibilitásról, mielőtt engedélyezné a megtermékenyülést. A kutató úgy véli, ez lehet a magyarázat arra, hogy látszólag teljesen egészséges pároknál nem sikerül a fogantatás.

A kutatók remélik, hogy munkájuk eredményesebb termékenységi kezelések kidolgozásához és a vetélések megelőzéséhez vezet majd.