16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Zenévé alakítják az LHC ütközéseit

2010.06.24. 09:09
Zenemű lesz az univerzum keletkezéséből: a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) a fényhez közeli sebességgel ütköztetett protonnyalábok mérési eredményeit alakítják át az emberi fül számára is hallható hangokká.

Az isteni részecskeként is emlegetett Higgs-bozon után kutató fizikusok célja, hogy az ütközések mérési eredményeit – amelyek a laikusok számára csak szuperszámítógépeken tárolt felfoghatatlan méretű adathalmazoknak tűnnek – zeneként lejátszható művekké konvertálják.

A többek között a világegyetem keletkezését szimuláló LHC detektorai érzékelik az ütköztetett protonokból szétrepülő részecskék irányát és az ütközésből származó energia intenzitását. "Ha ezeket az adatokat egy megfelelő szoftverrel vizsgáljuk, a részecskék útvonalából igen kellemes melódiát kapunk" – magyarázta Lily Asquith, aki a hadronütköztető Atlas detektoránál dolgozó kutatócsoport munkatársa.

A mérési eredmények hanggá alakítását az interneten a www.lhcsound.com címen található, The Sounds of Science, (Tudomány hangjai) honlapon magyarázzák el a fizikusok. Az oldalon már most is hallható az isteni részecske lebomlásának, a protonok ütköztetésének és a detektor tisztításának zenévé alakított változata.

A folyamatosan bővülő honlap fejlesztői többek között telefonokra tölthető csengőhangok létrehozásán is dolgoznak.  • Hírek
  • Hírek