Kornélia
1 °C
14 °C

Új óceán van születőfélben Afrikában

2010.06.28. 15:56
Egy új óceán születésének vagyunk szemtanúi - jelentették be brit geológusok a királyi tudományos társaság nyári konferenciáján.
Afrika szarva
Afrika szarva

A tudósok Etiópiában, Afar régióban végzett kutatásaik alapján jelentették ezt ki. Úgy számolják, néhány millió éven belül (ami földtani szempontból rövid távú jóslatnak számít) leszakad a kontinensről az Afrika szarva néven is ismert Szomáli-félsziget. Ezzel egy kétmillió négyzetkilométeres, vagyis húsz Magyarországnyi sziget jön létre az Indiai-óceánban, a tengerszint alatti területekre betörő víz pedig egy új óceánt hoz létre a mai Északkelet-Afrikában.

A kutatók szerint geológiai szempontból extrém gyors változások történnek a félszigeten az utóbbi öt évben. 2005-ben egy 60 kilométer hosszú törésvonal jelent meg Etiópia északi részén, ami néhány nap alatt nyolc méter szélesre nyílt. A földlemezek mozgása és a vulkanikus aktivitás egyre élénkebb a térségben, és minden jel arra mutat, hogy az egész félsziget, Etiópiával, Szomáliával, Eritreával és Dzsibutival le fog szakadni Afrikáról.

A törésFotó: Tim Wright/University of Oxford
A törés
Fotó: Tim Wright/University of Oxford

Eritreában van olyan partszakasz, ahol a Vörös-tengert csupán egy 20 méteres földdarab választja el a tengerszint alatt fekvő síkságtól. Az ide bezúduló víz fogja majd alkotni az új óceánt, a 28 millió négyzetkilométeresre zsugorodó Afrika, és a félszigetből születő új óriássziget között, aminek mérete nagyjából a Föld mai legnagyobb szigetével, Grönlandéval lesz összevethető.

A kiszélesedett törés 2005 októberébenFotó: Anthony Philpotts
A kiszélesedett törés 2005 októberében
Fotó: Anthony Philpotts

A kutatók óriási szerencsének tartják, hogy egy ilyen hatalmas geológiai folyamat kezdetét megfigyelhetik, és ezzel rengeteget tanulhatnak arról, hogyan alakult ki a Föld jelenlegi domborzata, illetve a földrengések és vulkánkitörések kialakulásáról, és előrejelzésükről is új információkat kaphatnak.