Tíz bizarr lény az óceán mélyéről

2010.07.07. 15:03
Három éve tart az a biológiai kutatóexpedíció, aminek idén zárult az utolsó hete: sok értékes és érdekes lelettel lettek gazdagabbak a kutatók.

Furcsa formájú, vibráló színű élőlényeket fedezett fel egy kutatócsoport, amikor az Atlanti-óceán mélyén vizsgálódott. Számos olyan akadt köztük, amikhez még csak hasonlót sem láttak a tudósok, és tíz új fajt már egészen biztosan azonosítottak.

Akad köztük olyan, amelyik átmeneti jelleget mutat a gerincesek és a gerinctelen állatok között, legalábbis ebben bízik a Mar-Eco nemzetközi kutatóprogram több résztvevője. Találtak ugyanis egy olyan férget, aminek nincs ugyan szeme vagy agya, de a testén már kialakul a farokrész és a fejrész, távolról nézve tehát egy primitív gerinces állatra emlékeztet már.

Az új fajok mellett több, ritkán kutatható élőlényt is felfedeztek a hat hétig tartó utazás során a James Cook kutatóhajó segítségével.

A legnagyobb munkát persze a legmélyebbre merülő távirányítású brit tengeralattjáró végezte, ami 700 és 3600 méteres mélység közt vizsgálta a Golf-áramlat alatt létező életformákat.

Monty Priede, az Aberdeeni Egyetem vezetője szerint a felfedezések forradalmasíthatják azt, ahogy az Atlanti-óceán mélytengeri élővilágára gondolunk.

"Nem tehetjük meg, hogy csak a tengerek széleit vizsgáljuk, és figyelmen kívül hagyjuk az azok közepén, mélyén található létformákat. Az új technológiáknak és a precíz navigációnak hála olyan ismeretekkel lehetünk gazdagabbak, amikre nem is számítottunk" – mondta a szakember.  • Hírek
  • Bankszámla