Ágnes
-1 °C
2 °C

A sportolók gyorsasága a súlypontjukon múlik

2010.07.12. 14:56
A legsebesebb futók nyugat-afrikai eredetűek, a leggyorsabb úszók általában fehérek - állapították meg amerikai kutatók, akik szerint a sportolók gyorsasága a súlypontjukon múlik.

Tanulmányukban a szerzők az elmúlt száz év élsportolóinak győztes időit elemezték. Ennek során nem csupán az volt egyértelmű, hogy a sportolók gyorsabbak lettek, de az is, hogy a versenyzőket a testalkatuk szerint lehet csoportokba osztani.

Adrian Bejan, a Duke Egyetem mérnöke egy tavalyi tanulmányában a sportolók egyre gyorsabbá válását azzal magyarázta, hogy az évtizedek során testméretük nagyobb lett. A professzor úgy véli, most a másik trendre is megtalálta a magyarázatot: a válasz a sportolók súlypontjában, illetve annak testen belüli elhelyezkedésében van.

A kutatók szerint a test súlypontja biológiai okok miatt a feketéknél magasabban található, mint a fehéreknél. A testalkatbeli eltérés egyebek közt abban áll, hogy a feketék végtagjai hosszabbak, kisebb körmérettel, így testük súlypontja magasabbra kerül, mint egy ugyanolyan magasságú fehér sportolóé. A fehérek és feketék közti eltérés a súlypontban átlaagosan három százalékos.

A kutatók számításai szerint a testalkatbeli különbség miatt a fekete sprinterek 1,5 százalékkal lehetnek eleve gyorsabbak, mint a fehérek, vízben ugyanakkor utóbbiaknak van előnyük. Az ázsiaiak előnyét az úszásban elveszi az, hogy átlagos magasságuk kisebb.