Magyarország a matematikai diákolimpián

2010.07.12. 18:20
Kilencvenhat induló ország közül tizenharmadik helyen végzett Magyarország a Kazahsztán fővárosában, Asztanában megrendezett 51. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián.

A hattagú magyar csapat két-két arany- és ezüstérmet, illetve egy bronzérmet szerzett, egy tagja pedig dicséretben részesült. A verseny honlapján közölt eredmények szerint egyéniben a 18. helyen végzett és ezzel aranyéremben részesült Nagy Donát (szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) és 27. helyezést ért el – és ugyancsak aranyérmet szerzett – Nagy János (Fazekas Mihály Fővárosi Gimnázium).

Az ezüstérmes Éles András (debreceni Fazekas Mihály Gimnázium) és Dankovics Attila (budapesti Veres Péter Gimnázium) az 53., illetve a 106. helyen végzett; a bronzéremmel jutalmazott Bodor Bertalan (Fazekas Mihály Fővárosi Gimnázium) 227., míg a dicséretben részesült Mészáros András (győri Révai Miklós Gimnázium) 352. lett. Összesen 517-en indultak a rangos megmérettetésen.

A helyezéseket a szerzett pontszám alapján osztják ki a következő módon: aranyérmet kap a versenyzők legtöbb pontot kapott 1/12-e, ezüstérmet a következő 2/12-ük, bronzérmet pedig a résztvevők soron következő 3/12 része. Aki nem nyer érmet, az dicséretet kap, ha legalább egy problémát teljes egészében sikerült megoldania.

A Bolyai János Matematikai Társulat hétfői közlése szerint a magyar csapat vezetői Pelikán József (ELTE) és Dobos Sándor (Fazekas Mihály Fővárosi Gimnázium) voltak. Az országok közti versenyt nagy előnnyel Kína nyerte, a második helyen Oroszország, a harmadikon az Egyesült Államok csapata végzett.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia évente megrendezett diákverseny, melyen a 20 év alatti, egyetem előtt álló tanulóknak hat, egyenként hétpontos matematikai problémát kell megoldaniuk. Az első ilyen versenyt 1959-ben rendezték Romániában, azóta 1980 kivételével minden évben megtartották. Ezzel a matematikai a legrégibb a nemzetközi tudományos diákolimpiák közül. A hetvenes évekig a szocialista országok versenye volt, ma az egész világra kiterjed. Minden résztvevő ország régebben nyolc, ma hat versenyzőt küldhet. Magyarország az összesített történelmi listán Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen áll.  • Hírek
  • Hírek