Beszélő és hallgató szövetszálakat készítettek

2010.07.13. 15:56
Aktív kapcsolatot tartanak fenn környezetükkel az amerikai kutatók által kifejlesztett szövetszálak.

Szövetek új nemzedéke születhet meg az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökeinek fejlesztése nyomán. A Yoel Fink által vezetett kutatócsoport tagjai szerint eljött az ideje, hogy bonyolultabb tulajdonságokkal ruházzák fel a szövetszálakat, amelyekből aztán a környezettel kapcsolatba lépni képes, aktív textil készülhet. Az űrkorszak ruhája így hallhatja környezetét, sőt maga is hangot adhat ki.

Az új típusú szálak olyan műanyagon alapulnak, amelyhez hasonlót a mikrofonokban is használnak. A kutatók azonban úgy változtatták meg az anyag fluortartalmát, hogy a molekula kiegyensúlyozatlan maradjon. Ez piezoelektromos tulajdonságot ad a műanyagnak, ami azt jelenti, hogy elektromos mező alkalmazásakor megváltoztatja alakját.

"Ha tápegységre kapcsoljuk és áram alá helyezzük, rezegni fog. Ha pedig hallható frekvencián rezegtetjük meg és közel tesszük a fülünkhöz, különféle hangokat hallhatunk kijönni belőle" - magyarázta a kutatásban részt vevő Noemie Chocat, aki Fink elektronikai kutatólaboratóriumának munkatársa a MIT-en.

A kutatók szerint testünkön hordható mikrofonok és biológiai szenzorok készülhet e szálakból, de mérhetik például a tengervíz tisztaságát is segítségével. "Az akusztikus szálakból készült szövet apró akusztikus érzékelők millióival lesz egyenértékű" - állítja a MIT közleménye.  • Hírek
  • Személyi kölcsön