Gusztáv
-4 °C
1 °C

Halcsaliként végzi a folyami delfin

2010.07.14. 12:54
Az amazonasi folyami delfin állománya erőteljesen megcsappant az elmúlt évtizedben. A jelenség oka, hogy kiváló halcsali készül belőle.

Az amazonasi folyami delfin (Inia geoffrensis) a három ismert valódi folyami delfin faj legnagyobbika. Testhossza elérheti a két és fél métert, tömege pedig a 180 kilogrammot.

A kolumbiaiak igen kedvelik a Calophysus macropterus elnevezésű harcsafajt, amely pedig a deflin zsíros húsával könnyűszerrel kifogható. A piracatinga néven is emlegetett harcsa Brazíliából Kolumbiába irányuló exportja megháromszorozódott az elmúlt három évben.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Az ízletes hal kilójáért mintegy 140 forintnyi pénzt kapnak a halászok, egy leölt folyami delfin húsa pedig ötszáz kiló piracatinga kifogásához elegendő. Ezzel pár éjszaka alatt megkereshető a brazil minimálbér kétszerese. A gyors profit egyre több halászt vonz a folyóhoz, hogy leölje a békés emlősöket. Még csak vadászni sem kell rájuk – a kíváncsi delfinek odaúsznak a hajókhoz, ahonnét azután megszigonyozzák őket.

Minderről Vera da Silva számolt be, aki a brazil Amazonas-kutató Intézet (INPA) számára vizsgálja a delfineket. A projekt 17 éve tart, azóta a megfigyelt folyószakaszon minden évben mintegy hét százalékkal csökkent a folyami delfinek száma. Tíz éve a pusztulás elsődleges oka a csalihús beszerzése.

Mindössze öt természetvédelmi őr hivatott magakadályozni a régóta illegális delfinvadászatot 1,4 millió négyzetkilométeren (Magyarország területének tizenötszörösén), a kormány figyelme most inkább az erdőirtásra irányul.

A faj állománynagyságáról semmi biztosat nem lehet tudni. A veszélyeztetett állatok vörös könyvében a folyami delfin "hiányos adatbázis" címszó alatt szerepel. A WWF természetvédelmi szervezet becslései nemrégiben tízezer egyedre jutottak, ami stabil populáció lenne. A brazil természetvédők azonban másképp látják a helyzetet, tudván, hogy az utóbbi időkben pusztán egy 11 ezer hektáros területet lefedő folyószakaszon 1500 kizsigerelt delfint számoltak meg évente.