Mátyás
-6 °C
1 °C

Karosszékből böngészhető a Mars

2010.07.14. 10:14
A Mars eddigi legnagyobb egybefüggő háromdimenziós térképe érhető el a Microsoft és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) virtuális obszervatóriumában.

A 2008-ban elindított ingyenes WorldWide Telescope szolgáltatás a földi obszervatóriumok és űrtávcsövek fotóin mutatja be a világegyetemet, és most már a Mars felszíne is böngészhető. A háromdimenziós térkép összeállításánál felhasználták a Mars Global Surveyor űrszonda 74 ezer fotóját is. Az űrszonda 1997 szeptemberében állt a vörös bolygó körüli pályára, és tovább működött, mint bármely másik Mars-szonda: 2006 novemberében szüntette be működését, és ezalatt 240 ezer felvételt sugárzott a Földre.

Felhasználták a Mars Reconnaissance Orbiter 13 ezer nagyfelbontású képét is. Az  űrszonda HiRISE-kamerája minden egyes képe több mint egymilliárd pixeles. A szonda 2006 márciusában ált pályára, és az első két évben több adatot küldött a Marsról, mint az összes többi Mars-szonda együttvéve.

Az interaktív felvételek és az új NASA-adatok révén az érdeklődők virtuálisan bebarangolhatják a vörös bolygót, és saját tudományos felfedezéseket is tehetnek. Tájékozódásukat a NASA két tudósa, James Garvin, a Goddard űrközpontja, valamint Carol Stroker, az Ames kutatóközpontja munkatársa segíti.

Marstörténet

James Garvin a Mars különböző korszakaival ismerteti meg az érdeklődőket, valamint bemutatja az űrhajósok leszállására alkalmas három régiót. Mindegyik leszállópálya a bolygó különböző geológiai korszakát képviseli. Carol Stroker idegenvezetése során azt a kérdést boncolgatja, hogy létezhet-e élet a Marson, valamint ismerteti a Phoenix űrszonda küldetésének eredményeit.

Az űrszonda alapvető feladata az esetleges marsi élet feltételei, jelei utáni kutatás volt. A leszállóegység 2008. május 25-én szállt le a Mars felszínére. Július 31-én megerősítették, hogy a szonda elérte fő célját, vízjeget talált közvetlenül a bolygó felszíne alatt. A küldetésnek a beköszöntő marsi ősz vetett véget 2008 novemberében.

"A Microsoft hosszú ideje működik együtt az amerikai űrkutatási hivatallal, ez tette lehetővé, hogy közös erővel olyan szolgáltatást indítsunk, amelynek révén az érdeklődők új módon fedezhetik fel az univerzumot" - hangsúlyozta Tony Hey, a Microsoft Research egyik alelnöke.