Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Évekkel előre kimutathatók lesznek a földrengések?

2010.07.15. 11:17
Geoszkópok hálózatával jóval a rengések előtt kimutatható, hogy hol várható nagy erejű földmozgás.

A szeizmológusok a Föld minden területére meg tudják adni, hogy milyen gyakoriak a földrengések, de a tudomány mai állása szerint a katasztrófák hosszú távon nem előreláthatóak. Az általános kétely ellenére néhány földtantudós egy olyan új rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely javít a földrengések előrejelzésén.

A geoszkóp a kőzetlemez-eltolódások közelében méri a kőzetek meghajlását és állítólag évekkel korábban előrejelzi a földrengéseket. A műszert Rómában mutatta be először Roberto Del Gado Estrada geológus.

A Costa Rica-i származású tudós 30 év kutatás után fejlesztette ki a rugalmasság elvén alapuló mérőeszközt. A szerkezet körülbelül 70 méter mélységig képes mérni azt, hogyan reagálnak a kőzetek azokra a növekvő mechanikai feszültségekre a Föld belsejében, amelyek közepes erősségű vagy nagy erejű földmozgásokat idézhetnek elő.

Én szóltam

"A geoszkóppal megállapíthatjuk, milyen mértékben deformálódtak a kőzetek a mechanikai feszültségek hatására. Évekkel előre megmondhatjuk, hogy az egy bizonyos helyen felhalmozódott elasztikus feszültség földrengéshez vezethet-e. Ez pedig lehetővé teszi, hogy óvintézkedéseket hozzunk" – mondta a geológus az APA osztrák hírügynökségnek.

A geoszkóp 200 kilométeres térségben szolgáltathat adatokat a kőzetek deformálódásáról. A mérőkészülékek hálózata, amely a földrengésveszélyes területeken rögzíti a kőzetek alakváltozását, főként Olaszországban nyithat új utakat a földmozgás-előrejelzésben. "Tíz készülék elég lenne, hogy a legkényesebb kőzetdeformációkat ellenőrizzük.

A geoszkóp tizedével kevesebbe kerül, mint bármely más szeizmikus adatokat gyűjtő, hagyományos rendszer" – fejtegette Del Gado Estrada. A rendszert tudományos berkekben már bemutatták, tesztelését most fogják elvégezni.

Del Gado Estrada bírálta, hogy a tudományos társadalom kétkedéssel fogadja az új módszereket a földrengések előrejelzésében. "Akadnak a tudományos népbutításnak akut formái, amelyek köveket gördítenek az új kutatások útjába" - fogalmazott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport