Ágnes
-1 °C
2 °C

Madzsongozó gén küzd a rák ellen

2010.07.15. 10:23
Yoichiro Tamori kutatásvezető és csoportja megmutatta, hogy az ember saját, egészséges sejtjei körbeveszik és szerencsés esetben elpusztítják a felbukkanó rákos sejteket. A verseny eredményéről két gén, illetve az általuk kódolt fehérjék döntenek.

Az ügyességet és szerencsét igénylő kínai kirakós játékról, a madzsongról nevezték el az egyik kulcsfontosságú gént és az általa kódolt fehérjét, míg a versenyt befolyásoló másik fehérje jele Lgl (angol neve alapján "halálos óriás lárva") lett.

A két fehérje szerepét muslicák génjeinek vizsgálatával már azonosították, ám a kutatóknak most először sikerült igazolniuk, hogy a rák elleni küzdelem az emlősöknél is így zajlik, és ebben a versenyben kulcsfontosságú a Madzsong és az Lgl.

A kutatócsoport bizonyította, hogy a normál és a rákos sejtek élet-halál harcot vívnak egymással: ha az egészséges sejteknek sikerül teljesen körbevenniük a rákos sejteket, azok elpusztulnak. Ha azonban a rákos sejtek mégis ki tudnak szabadulni, akkor tovább osztódnak, és nyerhetnek. A játszma kimenetelét, vagyis a szervezet saját védekezőképességét nagyban meghatározza a két fehérje termelődése.

A felfedezés alapvetően új rákkezelési módszerhez vezethet minden olyan esetben, amikor a hámsejtekből indul ki a burjánzás. A tumorok 80 százaléka tartozik ide, egyebek közt a tüdőben és az emésztőrendszerben kialakuló daganatok.