Laura, Alida
16 °C
32 °C

Új mellékhatás kínozza a fogyni vágyókat

2010.07.15. 13:30
Tizenhárom éve először készült olyan hatóanyag, amely valóban új működési mechanizmussal segíti a fogyást. A lorcaserin nem okoz szívproblémát, mint egyes korábbi pirulák, viszont megfájdulhat tőle a páciens feje.

A kipróbáló emberek mintegy felének segített a fogyásban, majd a megszerzett testsúly megtartásában a lorcaserin nevű szer. Ez egyike annak a három új hatóanyagnak, amelyek a fogyasztótabletták új nemzedékébe tartoznak. A három szer közül az egyikről (Qnexa) csütörtökön dönt az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA, a másik kettőről pedig a későbbiekben az év folyamán.

A lorcaserin hatását vizsgáló tanulmányban a kipróbálásba bevont emberek egy év alatt testtömegük 5 százalékától szabadultak meg, ez több mint kétszerese annak, amennyit a placebót szedő tesztalanyok leadtak. A mellékhatások között előfordult fejfájás és szédülés, ám szívproblémákat - amelyek a korábbi fogyasztó tablettáknál előfordultak - nem tapasztaltak.

A gyártó által támogatott tanulmányban 3100, elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt, eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) csütörtökön megjelent számában írnak a kutatók. Amennyiben elnyeri az FDA támogatását, 1997 óta a lorcaserin lehet az első olyan szer, amely valóban új működési mechanizmussal segíti a fogyást.

Az FDA döntésére váró másik két szer a már piacon lévő hatóanyagok kombinációja. A Qnexa a phentermine fogyasztószer és egy migrén, valamint epilepszia ellen használt hatóanyag kombinációja. Utóbbi hatóanyag figyelmeztetései között szerepel az öngyilkossági késztetés lehetséges emelkedése. A Contrave márkanevű tabletta buproprion és naltrexone hatóanyagokat kombinál. Az elsőt a dohányzásról való leszokás segítésére, valamint depresszió ellen alkalmazzák, a másodikat pedig az alkoholról és a drogokról való leszokás megkönnyítésére, az irántuk való vágy csökkentésére használják.