Géza
-12 °C
-4 °C

Államot alapítottak a levélvágó hangyák Budapesten

2010.07.16. 16:37
Igazi különlegesség, a levélvágó hangyák által alapított rovarállam látható a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Önfenntartó rovarállam létesült az állatkertben az akvárium mellett, az ízeltlábú-bemutató egyik terráriumrendszerében. Az érdeklődők az üvegfalú doboznak köszönhetően közelről követhetik nyomon az állatok szervezett munkáját.

A világ legkülönösebb állatai közé tartozó levélvágó hangyák államalkotó rovarok, melyek szervezett munkavégzést folytatnak a táplálékukat jelentő gomba termesztése érdekében. Legalább negyven fajuk van, és az Egyesült Államok déli területein, valamint Közép- és Dél-Amerikában élnek.

A Budapesten látható Atta sexdens nevű faj már-már mezőgazdasági termelésnek nevezhető tevékenységet folytat: a rovarállam dolgozói lombleveleket gyűjtenek, ezeket apró darabokban föld alatti üregrendszerükbe szállítják, tovább aprítják őket és egy speciális gombakamrában helyezik el. Ebben olyan különös gombafaj (Leucoagarius gongylophorus) él, amely a hangyák által behordott leveleken tenyészik és kizárólag ennek a fajnak a fészkében fordul elő. A rovarállam tagjai a gombával táplálkoznak, a levelekben lévő rostokat ugyanis nem képesek megemészteni.

A levélvágó hangya (Acromymex)
A levélvágó hangya (Acromymex)

A levélvágó hangyák állatkerti bemutatása meglehetősen ritkának számít, mivel tartásuk nagy szakmai kihívást jelentő feladat, elsősorban a rovarállam fennmaradását biztosító gombatelep sérülékenysége miatt. A budapesti állatkert szakemberei október óta kísérleteznek a hangyák tartásával és szaporításával.

A hangyaállam egyelőre viszonylag kicsi, ötszáz egyedből áll. Mivel a hangyák már stabil, jól működő gombakertészetet hoztak létre, minden feltétel adott, hogy többezres vagy akár tízezres kolóniává fejlődjenek. Az Atta sexdens faj Budapesten kívül csak a Sao Pauló-i állatkertben látható.