Gerzson
-3 °C
3 °C

Rákot okozhat a váltott műszak

2010.07.16. 14:44
A rák lehetséges kiváltó okai közül tizenkilenc kémiai anyagot és a váltott műszakba járást emelte ki jelentésében az Amerikai Rák Társaság (ACS) és három szövetségi ügynökség.

A rák húsz lehetséges okát vizsgálnák alaposabban az egészségügyi szakértők. Szerintük a listájukon felsorolt anyagok veszélyességéről már elegendő bizonyíték gyűlt össze, és nagyobb figyelmet érdemelnek az eddiginél.

A lista tartalmaz jól ismert tételeket is, így az ólomvegyületeket, a kloroformot, formaldehidet, poliklórozott bifenileket (PCB-k), ám a környezetünkben viszonylag újonnan felbukkant anyagokat is, például a lapos tévék képernyőjének gyártásánál használt indium-foszfidot.

Valamennyi anyagot lehetséges rákkeltőként osztályozta a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), az ENSZ szakosodott szervezete.

Mint Elizabeth Ward, az ACS munkatársa elmondta, azért éppen ezt a 19 anyagot vették fel listájukra, mert bár jelentős gyanú van rákkeltő voltukra, az ok-okozati összefüggés igazolása még hiányzik, miközben legtöbbjük igen elterjedten alkalmazott vegyület.

A tanulmány az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban jelent meg.