Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Szájharmónikával gyógyítják a tüdőt

2010.07.16. 14:01
Az idült tüdőbetegségek kezelésére a legújabb módszer a rendszeres szájharmonikázás: amerikai tüdőgyógyászok hetenként tartanak eredményes, ugyanakkor szórakoztató herfligyakorlatot betegeiknek.

Igen rossz, ha úgy kell élnünk, hogy nehezen kapunk levegőt. A korosodó városlakók közül mind többen fulladnak, mert idős korban könyörtelenül jelentkezik a tüdőtágulat, gyakori a krónikus hörghurut, kiváltképp, ha valaki nemcsak a szennyezett városi levegőt szívja, hanem még dohányzik is.

Légtornászok

"Ha szeretnél eljátszani egy nótát, mélyen kell lélegezni, beszívni a levegőt, aztán a harmonika ellenállásán keresztül kifújni. Ez a folyamat erősíti a légző izmokat" - magyarázta MeiLan Han, a Michigani Egyetem tüdőgyógyásza, aki munkatársaival kidolgozta a tüdőbetegek rehabilitációs harmonikáztatását.

A harmonikázás rendkívüli előnye a zenélés, mert az így végzett légzésgyakorlat segít megtanulni a ritmusos légvételt. A tüdőgyógyászok szerint ez a tüdő számára kitalált testépítés: a program vezetői ilyenkor nem a muzikális teljesítménnyel foglalkoznak, hanem a javuló légzéssel.

"Azt reméljük, hogy a harmonikaórák javítják a betegek életének minőségét, boldogabbá teszik őket, ráadásul igazi légzésgyakorlatot is jelentenek" - fejtette ki a munkacsoport vezetője.

Egyik 88-éves betegük, aki minden héten izgatottan várja a herfligyakorlatot, elmondta, hogy "ilyenkor együtt vagyok a többiekkel, ezt valamennyien nagyon élvezzük, beszélgetünk, viccelődünk, és relaxálva könnyebben kapunk levegőt".

COPD Sound System

A tüdőgondozók munkatársai kiemelten foglalkoznak ezzel a lehetőséggel, mert a COPD néven ismert tüdőártalom az egyik leggyakoribb, orvosi beavatkozást igénylő betegség. Amikor lélegzetet veszünk, a tüdőbe beszívott levegő a parányi léggömbként fölfújódó alveolusokba áramlik, és ott átadja a benne lévő oxigént a vörös vérsejteknek.

A COPD kialakulásakor ezek a léggömböcskék fokozatosan elvesztik a rugalmasságukat, és nehezebben veszik fel minden légvételnél eredeti alakjukat. A tüdőtágulat következtében sok ilyen léggömb fala is tönkremegy, idült gyulladás is kifejlődik a légutakban, emiatt több nyák keletkezik, ez pedig tovább szűkíti a levegő útját. Mindezt meggyógyítani lehetetlen, de a rehabilitációs gyakorlatok, mint a harmonikázás, jelentősen javítják a tüneteket.