Bernadett
-2 °C
4 °C

Kihaltak a békák, mire felfedezték őket

2010.07.20. 14:46
Évtizedek óta pusztítja a békákat és kétéltűeket egy gombás megbetegedés, és emiatt az újonnan felfedezett fajok nagy része eltűnik, mire azonosítják őket.

A Smithsonian Intézet és a Marylandi Egyetem kutatói DNS-elemzéssel fedeztek fel öt új békafajt, amelyek már ki is haltak azóta a vizsgált panamai területen, ahonnan a mintákat begyűjtötték.

Egy gombás megbetegedés, a kitridiomikózis (chytridiomycosis) évtizedek óta pusztítja Dél-Amerikában is a kétéltűeket. Szakértők becslése szerint a fertőzés 30 kilométerre terjed tovább minden évben. A kór mostanra már több tucat kétéltű- és békafajt sodort a kihalás szélére.

Karen Lips, a Marylandi Egyetem biológusa évekkel ezelőtt létrehozott egy védelmi programot Panama egyik érintetlen vidékén, amelyre még nem érkezett meg a gombafertőzés. A kutatónak 1998 és 2004 között a panamai Omar Torrijos Nemzeti Park területén 63 fajt sikerült azonosítania, amelyek közül azóta 25 faj eltűnt a gombafertőzéses járvány miatt, és 2008 óta egyik sem bukkant fel újra.

Névtelen halottak

Lips és munkatársai most egyszerűsített DNS-elemzéssel próbálták megállapítani, hogy voltak-e még más, ismeretlen fajok a parkban. Tizenegy, korábban névtelen jelölttel végezték el ezért a fajok egyedi DNS-szakaszaiból kiinduló "vonalkód-leolvasást". Ebben az eljárásban nem a teljes DNS-molekulát elemzik, hanem az adott fajra jellemző, egyedi szakaszok jelenlétét ellenőrzik. Ezeknek a szakaszoknak a leírása már nyílt hozzáférésű DNS-adatbázisokban is megtalálható, így a kutatók a világ bármely részén, egymástól függetlenül használhatják azokat.

A terepmunka során gyűjtött és az adatbázisokból szerzett adatok összevetése, illetve a genetikai leszármazás rekonstrukciója alapján a most közzétett tanulmány szerzői megállapították, hogy a névtelen fajok közül öt már el is tűnt.

"Szomorúan ironikus, hogy csaknem ugyanolyan gyorsan fedezünk fel új fajokat, ahogy elveszítjük azokat" – idézte a Science Daily tudományos portál Andrew Crawfordot, a kolumbiai Universidad de Los Andes kutatóját. A DNS-elemzés még ezen a viszonylag alaposan tanulmányozott, kis területen is talált új fajokat, noha azok közül több a mintavétel óta már lényegében el is tűnt élőhelyéről.