Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Bemutatták a légvédelmi lézerágyút

2010.07.21. 12:52
Halálcsillagot még nem tudunk gyártani, de a Csillagok háborújában megismert lézerfegyverek már kaphatók. Az amerikai haditengerészet négy robotrepülőgépet simán lelőtt a légvédelmi szuperfegyverrel.

Örülhetnek a scifi-rajongók, mert ismét megvalósult egy évtizedekkel ezelőtt megálmodott eszköz. A Raytheon Missile Systems a napokban mutatta be a nagy teljesítményű lézerfegyverét, amivel rakétákat, repülőgépeket lelőni vagy kisebb hajókat lehet elsüllyeszteni.

raytheonmain-420x0

Az utolsó védelmi vonalra szánt fegyver hat ipari lézerből áll, amelyek egyszerre fókuszálnak a célpontra. A lézersugár teljesítménye 50 kilowatt, az eddig titokban tartott teszteken négy robotrepülőt simán lelőttek repülés közben.

Peter Felstead, a Jane's Defence Weekly hadiipari szakfolyóirat szerkesztője úgy látja, hogy ez a technológia még csak a lézeres hadviselés kezdetét mutatja be. A bemutatón szétlőtt robotrepülőgépek például nem voltak páncélozottak és nem is repültek gyorsan, tehát van még hová fejlődni.

Két tényező gátolja a lézerfegyverek bevetését: az időjárás és a célpont is gondot okozhat. A párás tengeri levegő elnyelheti a lézer energiáját, mielőtt a sugár elérné a célpontot, arra pedig már az 1960-as években rájöttek, hogy a tükröződő felületek is csökkentik a lézer hatékonyságát, amikor egy Mig vadászgépet próbáltak lelőni.

Mike Booen, a Raytheon Missile Systems alelnöke elismeri, hogy vannak problémák, de szerinte megoldhatók. Minden anyag visszatükröz némi fényt, de ha elegendő energiával támadnak, akkor a célpont felforrósodik, emiatt csökken a tükröződés és egyre több energia nyelődik el, míg végül a célpont megsemmisül.