Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elefántok éltek Dél-Amerikában

2010.07.21. 14:46
Korábban is sejtették a tudósok, hogy az elefántok eljutottak a kontinensre, de a most talált elefántfog-fosszília az első bizonyíték, hogy ennyire délre jutottak.

Az elefántok mintegy 45 ezer éve Dél-Amerikába is eljutottak, ezt bizonyítja egy elefántfog-fosszília elemzése. Az ősmaradványt az Amazonas-őserdőben, Brazília északi részén találták – számolt be róla a Folha de Sao Paulo című napilap.

"Csak az elefántoknak és a vízi disznóknak (kapibaráknak) vannak ilyen lemezes szerkezetű fogaik, de a vízi disznók foga nem hosszabb öt centiméternél, ez az ősmaradvány pedig körülbelül 12 centiméter" – mondta Mario Cozzuol paleontológus az újságnak.

"Azt korábban is tudtuk, hogy az elefántok eljutottak Costa Ricába, de azt nem, hogy délebbre is" – tette hozzá a Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem kutatója.

Az örlőfog-fosszíliát az 1990-es évek elején találta egy nemesfémkutató, aki átadta a leletet a Rondoniai Szövetségi Egyetemnek, de csak évekkel később tűnt fel egy diáknak a fog lemezes szerkezete.