Géza
-12 °C
-4 °C

Szenzációs szobrot találtak Szerbiában

2010.07.22. 15:09
A vadászat istennőjét, Dianát ábrázolhatja az a rendkívüli szépségű márványszobor, amely Kelet-Szerbiában, a gamzigradi Felix Romuliana császári palota területén került elő.

Kivételes szépségű leletet találtak a Felix Romuliana palota romjainál. A területen dolgozó német és szerb régészek szerint a részleges szoborkompozíció segíthet fényt deríteni a 3. század végének, a 4. század elejének viszonyaira, a palota építését megelőző időre. A szobor egy vadászjelenetet ábrázol, a töredéken egy térdre rogyott vaddisznó látható, amint hátsó lábát egy vadászkutya kapja el. Régészek szerint hiányzik egy ló és egy lovas is, ez utóbbi valószínűleg a római kori Diana, a vadászat istennője volt.

A Blic című belgrádi lap szerint a lelet, amelynek hiányzó darabjai után folytatják a kutatást, minden bizonnyal felkelti a szakemberek érdeklődését az egész világon. A német archeológusok több mint öt éve vesznek rész a császári palota ásatásaiban és eddig ötven tárgyat tártak föl.

Fotó: blic.rs
Fotó: blic.rs

A Zajecar közelében fekvő Felix Romuliana három éve fölkerült az UNESCO világörökségi listájára. Gaius Valerius Galerius Maximianus (297-311) római császár a saját édesanyjáról, Romuláról nevezte el a palotát, amely 6,5 hektáron terül el, körben mintegy húsz toronyból álló védelmi rendszerrel szegélyezve. A falakon belül csarnokok, átriumok, fürdők, színes padlómozaikok, márványtáblák, bíborvörös gránitból és peloponnészoszi zöld porfírból készült szobrok maradványai láthatók.

Az 1970-es évektől a kutatást a területen Dragoslav Srejovic régész irányítja, aki bebizonyította, hogy Felix Romuliana nem csupán egy castrum, vagyis római katonai tábor, ahogy addig gondolták, hanem császári palota. 1984-ben ugyanis talált egy feliratot a palota nevével, 1993-ban pedig egy drága egyiptomi porfírból készült domborművet, amely a császár fejét ábrázolta.