Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tanultaknál később jön szellemi leépülés

2010.07.26. 14:43
Egy brit és finn kutatókból álló csoport megállapította, miért kisebb a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik hosszabb időt töltenek az oktatási rendszerben.

Az elmúlt évtizedben a szellemi leépülést vizsgáló tanulmányok egybehangzóan azt mutatták ki, az oktatásban eltöltött idő csökkenti a demencia veszélyét: a kötelezőkön felül minden egyes többletév 11 százalékkal. Carol Brayne, a Cambridge-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjával most megállapította, hogy ez az előny nem a jobb társadalmi és gazdasági státuszhoz, vagy az egészségesebb életmódhoz köthető, hanem ahhoz, hogy azok az emberek, akik hosszabb időt töltöttek az oktatásban jobban tudják kompenzálni az agyukban kialakuló elváltozásokat.

A Brain című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban 872 ember agyát tanulmányozták. Halála előtt mindegyikük részt vett valamely nagy, öregedést kutató felmérésben, és kérdőívet töltöttek ki végzettségükről is. Mint a vizsgálatban kiderült, a magasabb végzettségű emberek agyában is fellelhetők voltak azok a patológiai elváltozások, amelyek a haláluk előtt már szellemileg leépült embereknél is láthatók, ám az ő agyuk ezt hatékonyabban ellensúlyozta.

Az elemzéshez felhasznált adatok két brit és egy finn tanulmányból származtak, mindhárom húsz évnél tovább követte nyomon a benne részt vevő idős embereket.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az agy patológiás elváltozásai nem feleltethetők meg egyértelműen a demencia életvitel során tapasztalható tüneteivel. Brayne elmondta, hogy tanulmányuk ismét bizonyítja az egészség és az iskolázottság összefüggését, ezért nagy jelentőséggel bír annak eldöntésében, miként osszák el a rendelkezésre álló forrásokat.

A demencia megelőzésére alkalmas módszerek kifejlesztése világszerte egyre fontosabbá válik a kormányok számára, mivel a szellemi leépüléssel járó esetek száma húszévente megduplázódik a világon, 2030-ra 66 millió, 2050-re pedig 115 millió ilyen eset lehet. Szakemberek arra számítanak, hogy az öregedő társadalmakban a kialakuló helyzettel való megbirkózás költsége drámaian növekszik az elkövetkező évtizedekben.

Ha két évvel sikerülne kitolni a demencia megjelenését az ötven év fölöttieknél, az kétmillióval kevesebb esetet jelentene világszerte a következő negyven évben.