Emőke
-4 °C
9 °C

Az LHC-nál is nagyobb részecskegyorsítót tervez a CERN

2010.07.26. 15:23
Az LHC-nél is nagyobb részecskegyorsítót építenének az ősrobbanás európai kutatói. Az új szerkezet a svájci, 27 kilométer kerületű alagútban felépített nagy hadronütköztetőve (LHC)l ellentétben nem gigantikus körben, hanem egyenes vonalban gyorsítaná az ütköztetésre szánt részecskéket.

A világegyetem keletkezésének megismeréséhez szükséges következő lépés terveit az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai a párizsi részecskefizikai konferencián ismertették Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

A nemzetközi összefogással tízmilliárd euróból megvalósítható kísérleti eszköz a Nemzetközi Lineáris Ütköztető (International Linear Collider, ILC) nevet kapta, felépítéséhez a pénzen kívül egy ötven kilométer hosszú alagútra lenne szükség.

A Genf közelében működő LHC-vel és kisebb amerikai társával, a Tevatron ütköztetővel ellentétben a szerkezetben a részecskéket egyenes vonalban ütköztetnék. Attól függően, hogy a projektet ki és mennyivel kívánja támogatni, illetve, hogy hol tudnak neki helyet biztosítani, gyakorlatilag bárhol felépülhetne a világon.

Az LHC utódjának tekintett új ütköztetőt a tudósok reményei szerint 2020-25 táján kapcsolhatnák be először. Ebben a szerkezetben már nem protonokat, hanem elektronokat és azok antirészecskéit, pozitronokat ütköztetnének.