Rekonstruáltak egy 2500 éves arcot

2010.07.29. 10:29
Új-zélandi tudósok rekonstruálták egy 2500 éve élt anatóliai parasztasszony arcát, akik szerint a módszerük hamarosan a bűnügyi gyakorlatban is meghonosodik.
the university of otago team  from left senior ana 4c35cb2e55

A University of Otago kutatói szilikonból előállított bőrt és emberi hajat alkalmaztak, a szemeket hajszálerek segítségével öregítették, a lágyszövetek vastagságát pedig matematikai modellel állapították meg. Korábban az arcrekonstrukció módszerét egy 2300 éves egyiptomi múmián alkalmazták, amely jelenleg az egyetem múzeumában látható.

A 2500 éves anatóliai parasztasszony maradványai más csontvázakkal együtt törökországi ásatások során, Kayseri városától 20 kilométerre északkeletre, az úgynevezett Kültepe, azaz Hamudomb feltárásakor kerültek elő.

steps in the facial reconstruction process photo s 4c35cb2e5c

Az asszony koponyáját George Dias, az új-zélandi egyetem anatómiai intézetének docense választotta ki tavaly, amikor ellátogatott az ásatások helyszínére. A 40 és 50 év közötti nő egész életében nehéz fizikai munkát végezhetett, erre utal, hogy majd minden ízületében kimutathatók az arthritis (ízületi gyulladás) jelei.

Legjobban az lepte meg a kutatókat, hogy az asszony fogazata tökéletes állapotú, hiszen abban a korban, amelyben élt, faágakat használtak fogkefe gyanánt.

A rekonstruált arcot még idén Isztambulba szállítják, ahol állandó kiállításon lesz látható. Az egyetem kutatói hamarosan hozzáfoghatnak az ugyanazon a törökországi ásatáson előkerült férfikoponya rekonstuálásához.  • Hírek
  • Árfolyam