Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Alig ismerik a női szívet a kardiológusok

2010.07.30. 12:47
A szív- és érrendszeri betegségek a nők esetében is elsőszámú halálozási okok, ám a kardiológiai kutatásban a nőkkel általában sokkal kevésbé foglalkoznak, mint a férfiakkal. Az EU egészségügyi hatóságainak tudományos programja, az EuroHeart projekt ezért kiemelten vizsgálja a nők szívének állapotát.

Az utóbbi években több vizsgálat azt mutatta, hogy a kórházba bekerülő női betegeket gyakran nem kezelik olyan gyorsan és olyan korszerű terápiával, mint a férfiakat. Ez főleg az Egyesült Államokban keltett feltűnést, amikor kiderült, hogy a rohammentő által beszállított nőket tovább váratják, lényegesen később kerülnek szívkatéterezésre vagy esetleg szívműtétre, mint a férfiak.

Ebben a szakértők szerint nagy szerepe van annak, hogy a szívroham esetén a nők lényegesen később hívják maguk miatt a mentőt, mint családjuk férfitagjainak hasonló tünetei esetén, másképp mondják el panaszaikat, melyek gyakran inkább ideges eredetűnek tűnnek, mint infarktusnak. Vannak azonban egyéb okai is a különbségnek.

Mind a korszerű orvosi beavatkozásokat, mind a kipróbálás alatt álló, új gyógyszereket engedélyezés klinikai próbák sorának vetik alá. Marco Stramba-Badiale áttekintő tanulmánya, amely a European Heart Journal című folyóiratban jelent meg, az eddigi tudományos közlemények alapján igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó vizsgálatokba lényegesen kevesebb nőt vontak be. Az Egyesült Államokban a hatvanas évek végén végzett gyógyszervizsgálatok résztvevőinek csak 38 százaléka volt nő, 1997 és 2006 között még alacsonyabb, mindössze 27 százalék volt.

Mindez azért fontos, mert a különböző gyógyszerekre, beavatkozásokra a férfiak és a nők másképp reagálnak. A nőbetegekre vonatkozó hatás tisztázására a férfibetegeken nyert eredményekből nem mindig lehet pontosan következtetni. Az is kiderült, hogy az európai tanulmányokban a nőbetegek aránya még rosszabb: 16-25 százalék.

Az EuroHeart program a nőbetegek érdekében célul tűzte ki, hogy az új vizsgálatokba hasonló számú nőt vonjanak be, mint férfit, így téve biztnságosabbá a nőbetegek kezelét.