Egymillió dollár az olajfolt eltakarításáért

2010.07.30. 13:59 Módosítva: 2010.07.30. 13:59
A mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa maradványainak eltüntetése, a környezeti hatások minimalizálása lesz a témája az X-Prize tudományos pályázat idei fordulójának.

Az egymillió dolláros fődíjjal jutalmazott versenynek ez már a hatodik fordulója, a legelső a kereskedelmi űrutazást tűzte ki célul, ezzel lett híres az X-Prize alapítvány, és ez indított el több űrhajózással foglalkozó magáncéget.

Az X-Prize-t azóta több alkalommal kiírták, volt téma a genetika, holdjáró építése és környezetbarát járművek fejlesztése. A mostani forduló 2011. áprilisáig tart, a fődíj egymillió dollár mellett a második és harmadik legjobb ötletet vagy új technológiát 300 ezer, illetve 100 ezer dolláros díjjal jutalmazzák.

A pénzdíj nagy részét a Google-vezérigazgató Eric Schmidt magánalapítványa állja. A Mexikói-öböl kitakarítása mellett általános, az olajfúrótornyokat biztonságosabbá és környezetbarátabbá tevő új technológikat is várnak a versenyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla