Maja szemfedőt restauráltak Mexikóban

2010.08.03. 10:33
Nyolcezer kagylóból és gyöngykölesszemből szőtték azt a szemfedőt, amelyet 1600 évvel ezelőtt egy magas rangú maja sírjába helyeztek Kalakmul ősi városában.

A kagylókból és a növényi szemekből álló, 1998-ban megtalált leletet most kétéves munkával rekonstruálták, és augusztus 12-től kezdődően lesz látható az öt maja uralkodó sírmellékleteit bemutató kiállításon a Mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeumban.

Maya-2

Az élet és a halál szintjei

A szemfedőt valamikor 375 és 450 között helyezték egy fontos maja férfi sírjába, aki mellé számtalan kerámia- és jádetárgyat tettek útravalóul.

Az egykori mesterek 6630 gyöngykölesszemet (Lithospermum), valamint öt különféle kagylófaj 1648 faragott darabját varrták az azóta elporladt textíliára vagy bőrre. A magvak és a kagylófajok azonosítását a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézetben (INAH) végezték, ahogy az INAH szakemberei rekonstruálták a szemfedőt is.

"Legnagyobb meglepetésünkre ez a maják univerzumának három szintjét, az eget, a Földet és az alvilágot jeleníti meg, amelyek egy központi tengelyre, a világfára vannak felfűzve" – magyarázta Sofia Martinez del Campo Lanz restaurátor.

Ismertetése szerint a magvakból csak a kemény burok maradt meg, a gyöngykölesszemek puha belsejét hőkezeléssel távolították el valamilyen módon, erről tanúskodnak az égésnyomok.

A mennyei részt 13 datolyacsigahéjjal jelenítették meg. A földi szintet olyan kagylókból rakták ki, amelyek máig megőrizték vörös színük maradékát. A majáknál a vörös szín a vért és termékenységet jelenítette meg. "A vörös kagylók a Föld szintjén a talajt megtermékenyítő rituális vérontást  jelképezik" – emelte ki a restaurátor.

A szemfedő központi részét négyszögbe rendezett, datolyacsigahéjakból faragott arcok és koponyák foglalják el, amelyek a szakértő szerint istenségek és a természetfeletti erőket jelenítik meg. Ezeket nagyobb kagylók veszik körbe, amelyek az alvilág folyóját szimbolizálják.

A megértés miatt fontos

"A lelet rekonstruálása nem csupán a maja művészet rendkívül érdekes darabjának a megmentését jelenti, hanem segít megismerni azt is, hogy milyen kultikus szerepe lehetett" – hangsúlyozta Lanz, aki szerint a szemfedő az egykori maja notabilitást volt hivatott eligazítani az e világból a túlvilágra tartó útján."

Kalakmul (a két közeli piramis városa) a valaha volt legnagyobb maja városok egyike, a mexikói Campeche államban, a guatemalai határtól 20 kilométerre található. Becslések szerint ötvenezren lakhatták magát a várost, amelynek fennhatósága akár 150 kilométeres távolságra is kiterjedt. Kalakmul központi része két négyzetkilométer, de a teljes terület, melyet főként sűrűn épített lakóépületek borítanak, közel 20 négyzetkilométer.

Eddig 6750 ókori építményt azonosítottak Kalakmulban, melyek közül a legnagyobb az 55 méter magas nagy piramis. Az épületek döntő része még feltáratlan.  • Tippek
  • Árfolyam