Végleg sikerült eltömíteni a sérült olajkutat a Mexikói-öbölben

2010.08.04. 11:18
Úgy tűnik, végleg sikerül megoldani a szivárgó olaj problémáját a Mexikói-öbölben, az eltömítés első szakasza befejeződött.

A BP szakemberei cement és nehéziszap pumpálásával érték el, hogy normalizálódjon a nyomás a Deepwater Horizon áprilisi robbanásánál megsérült, tenger alatti kútfejnél. A nyomás normalizálódásával lehetővé vált a kút teljes és végleges lezárására. A művelet nyolc óráig tartott. A cég közleménye szerint a kutat megfigyelés alatt tartják, hogy biztosak legyenek, stabil marad a nyomás benne. A megfigyelés eredményétől függően szükség lehet újabb cement és nehéziszap pumpálására.

000T TRWas3308200

Az eltömítést két szakaszban végzik. A most elvégzett első, mechanikai elfojtásnak nevezett szakaszban nehéziszapot és cementet pumpáltak a felszínről a másfél kilométer mélységben, a tengerfenéken fekvő kútba. Ezzel az eljárással lehet visszafogni az olajrétegből feltörő nyomást.

Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból végrehajtott két mentesítő vájatba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját. Erre augusztus közepén kerülhet sor.

A mostani sikeres művelet 106 nappal a Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően történt. Ez volt a legsúlyosabb olajkatasztrófa az Egyesült Államok történetében. Mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve öt part menti amerikai állam élővilágát a Mexikói-öbölben.  • Tippek
  • Biztosítás