Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták Keresztelő Szent János maradványait?

2010.08.06. 11:42
Egy kőládikó rejtheti Keresztelő Szent János földi maradványait bolgár régészek szerint, akik az ereklyetartóra Szozopol közelében, egy V. századi monostorban bukkantak.

Az ereklyetartóban apró koponyadarabokat, állkapocs- és kézcsonttöredékeket és egy fogat találtak. A monostor a Szveti Ivan-szigeten található, Szozopol közelében. Az ereklyetartó görög nyelvű felirata június 24-re utal – ez Keresztelő Szent János születésének feltételezett dátuma.

Hogy került oda?

Rejtély azonban, hogyan kerültek a relikviák a bolgár monostorba. Bozsidar Dimitrov tárca nélküli bolgár miniszternek, a Nemzeti Történeti Múzeum korábbi igazgatójának feltételezése szerint valamely konstantinápolyi keresztény templom adománya lehetett azokban az időkben, amikor a mai Bulgária a bizánci birodalom része volt.

Más szakértők kételyüket fejezik ki mondván, el kell végezni a relikviák radiokarbonos kormeghatározását, mielőtt a csontokat Keresztelő Szent János földi maradványaiként azonosítanák.

Fabrizio Biscotti, a vatikáni régészeti pontifikátusi bizottság vezetője is óvatosságra int. Mint kifejtette, a bizottság mindaddig vár a véleménynyilvánítással, míg a további elemzéseket, beleértve az antropológiai vizsgálatokat, el nem végzik. Hozzátette, hogy az egyház álláspontja szerint Keresztelő Szent János földi maradványai szétszóródtak a világban, így kevés a valószínűsége, hogy egy helyen őrizték volna.

Rokonok

Keresztelő János Lukács evangéliuma szerint anyai ágon Jézus rokona volt. Hat hónappal Jézus előtt született, apja Zakariás zsidó főpap volt, anyja Szent Erzsébet. Aszketikus életet élt, célja a Messiás eljövetelének előkészítése volt. A pusztában prédikált, számos követője volt, tanítványokat gyűjtött maga köré, ő keresztelte meg Jézust is.

Heródes Antipász fogatta el és fejeztette le, mert az elítélte az uralkodó házasságtörését és vérfertőző kapcsolatát Heródiással. Josephus Flavius szerint Heródes felkelés kitörésétől tartott, János fellépése ugyanis népmozgalmat idézett elő. Tanítványai a hagyomány szerint Szamáriában temették el.