Bekerült a nyersolaj a Mexikói-öböl táplálékláncába

2010.08.10. 11:59
Hosszú távon komoly veszélybe kerülhet a Mexikói-öböl táplálékrendszere a kék tarisznyarák lárváinak olajtól való fertőzöttsége miatt. Szakemberek szerint az apró teremtmények nemcsak a tenger gyümölcsei iránti kereslet, hanem az egészséges ökoszisztéma fenntartása miatt is nagyon fontosak.

Néhány héttel a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkút lezárása előtt a kutatók vízmintákat gyűjtöttek be a területről, amelyekben homokszem nagyságú olajfoltokkal szennyezett kék tarisznyarák (Callinectes sapidus) lárvákat találtak. Az amerikai kormány múlt heti közlése szerint az olaj háromnegyedét sikerült részben begyűjteni, a többi elégett, elpárolgott, illetve lebomlott.

Olajos vasak

A ráklárvák fertőzöttsége annak a jele, hogy a nyersolaj már bekerült az öböl táplálékhálózatába és akár éveken keresztül is károsíthatja a tengeri élővilágot. Az olaj szép lassan elkezdhet felkúszni a táplálékláncon, ahelyett, hogy eltűnne a vízben - mondta Bob Thomas, a New Orleans-i Loyola egyetem biológusa. A szennyezett lárvákat előbb-utóbb megeszi valami, amit pedig egy még nagyobb valami fog felfalni és így tovább. Az apróbb lények a termetük miatt kevés olajat vesznek fel, amely nem okozhatja a halálukat. A tápláléklánc legtetején lévő delfinek és tonhalak azonban halálos mennyiségű olaj-dózist kaphatnak - magyarázta a szakember.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a ráklárvák hány százaléka fertőzött, az azonban biztos, hogy a rákok lakta területek 40 százalékát öntötte el a kizúduló olaj.

A New Orleans-i Tulane Egyetem szakemberei azt is vizsgálják, hogy vajon a lárvákon tapasztalt narancssárgás foltok az olaj felbomlasztására használt vegyületet is tartalmazzák-e, ám eddig nem jutottak eredményre. A szakemberek szerint amennyiben jelentős számú kék tarisznyarák lárva fertőződött meg, akkor a populációnak hatalmas csapással kell szembenézni az elkövetkező években, vagy még tovább is. Azt, hogy mekkora lesz a pusztulás, egyelőre nem lehet megjósolni.

Zsákmányállat

Az április 20-án történt szerencsétlenség után 776 millió liter olaj ömlött ki a Mexikói-öbölbe. A vékony filmrétegként, illetve kátránytömbök formájában úszkáló olajra több ezer gallonnyi oldószert öntöttek a későbbiekben. A kutatók elsősorban azért összpontosítanak a rákokra, mert azok "kulcsfontosságú fajoknak" számítanak, hiszen központi szerepet játszanak a táplálékrendszerben: zsákmányként és ragadozóként egyaránt. Richard Condrey, a Louisiana Állami Egyetem oceanográfusának elmondása szerint a rákok "az egészséges környezetre vonatkozó információk legértékesebb tárházai".

A kéktarisznyás rákok nevüket a világoskék árnyalatú ollóikról kapták. Vastag vázuk és tíz lábuk van, amelyek lehetővé teszik számukra mind az úszást, mind a tengerfenéken való gyors haladást. Felnőttkorukban az állatok a Mexikói-öbölben, illetve a biztonságot nyújtó mocsaras folyótorkolatoknál élnek, ahol csigákkal, apró kagylókkal, növényekkel és kisebb fajtársaikkal táplálkoznak. Ők maguk pedig a ragadozók egész tárházának szolgálnak finom táplálékul, a halaktól kezdve, a mosómedvéken át, egészen a Lármás daruig.

A kifejlett példányok közvetlenül érintkeznek az olajjal és a szennyezett táplálékokkal, a szakemberek azonban mégis a sebezhetőbb lárvák miatt aggódnak. Ez azért van, mert a nőstények nem a biztonságos helyekre rakják le a tojásaikat, hanem a nyílt tengerrel érintkező torkolatokhoz.

A rákok természetesen hatalmas üzletet jelentenek a területen. Csak Louisianában, mintegy 15 ezer tonna rákot fognak ki évente, amely körülbelül 300 millió dollárt elérő gazdasági tevékenységet jelent - mondta Vince Guillory, a louisinai Vad- és Halvédelmi Minisztérium munkatársa. Azok a halászok, akik egy sikeres évben akár hat számjegyű összeget is megkerestek a rákokkal, most nem tudnak mit tenni, csak tétlenül ülni és aggódni a jövő miatt.  • Tippek
  • Hírek