16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 0

Betegséggé nyilvánítanák a lustaságot

2010.08.11. 09:31
Néhány vezető brit közegészségügyi szakember úgy véli, a mozgásszegény életmódból eredő betegségek felületes kezelése helyett inkább a probléma gyökerét kellene orvosolni.

Meg kell gondolni, hogy a fizikai passzivitást önálló betegségként kezeljük, írja Richard Weiler és Emmanuel Stamatakis a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent cikkében. A szakemberek szerint a lustaság és a rossz egészségügyi állapot között rendkívül szoros kapcsolat van.

Az elhízást már az önálló betegségek közé sorolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - emlékeztetett Weiler, aki a londoni Imperial College Healthcare munkatársa, és egyben háziorvosként is tevékenykedik. Az elhízás azonban gyakran mélyebb okra, a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

Gyökérkezelés

Hatalmas összeget ölnek bele a mozgásszegény életmód okozta tünetek (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség) kezelésébe, de a probléma gyökerét nem orvosolják, mondta Weiler. Ennek a hanyagságnak az oka többek közt a modern orvostudományi oktatásra vezethető vissza. Ugyanakkora energiát kell fordítanunk az egészséges életmód népszerűsítésére, mint az orvosi kezelésekre, véli az orvos.

Idén májusban Weiler már beszélt arról, hogy a mozgásszegény életmód több betegség kialakulásáért felelős mint az elhízás. A bizonyítékok ellenére azonban a lustaság nem keltette fel a közegészségügy figyelmét.

Fájdalomcsillapítás

A szakember szerint a háziorvosokat jutalmazni kellene, ha rendszeres testmozgásra buzdítják pácienseiket. Mindez nagyjából 1 millió font (336 millió forint) költséget jelentene, amely elenyésző összegnek számít ahhoz a 8,2 millió fonthoz (2,8 milliárd forint) képest, amelyet a lustaság okozta betegségek kezelésére költ évente az állam.

Weiler elmondása szerint a legújabb tanulmányok arról árulkodnak, hogy csupán minden huszadik ember teljesíti a minimálisan ajánlott testmozgást és továbbra sincs egyetlen összehangolt terv sem a probléma kezelésére.  • Tippek
  • Bankszámla