Száz éven belül el kell hagynunk a Földet, különben kihalunk

2010.08.12. 16:15 Módosítva: 2010.08.12. 16:42
A világ egyik leghíresebb élő tudósa, a Cambridge egyetem elméleti fizikusa, Stephen Hawking a Discovery tévécsatornának adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy nagyon sürgősen el kell kezdenünk az űr kolonizálását, ha azt szeretnénk, hogy az emberi faj ne irtsa ki saját magát, vagy pusztítsa el a Földet.

A világhírű tudós ritka sorvadásos betegsége miatt évek óta csak számítógép és hangszintetizátor segítségével képes érintkezni a külvilággal; népszerűségét a súlyos tudományos témákat a laikusoknak is élvezhető módon feldolgozó könyveinek, Az idő rövid történetének és A világegyetem dióhéjbannak köszönheti. Betegsége miatt ma már elég ritkán jelenik meg a médiában.

Stephen Hawking
Stephen Hawking

A professzor az ismeretterjesztő tévécsatornának arról beszélt, hogy az elmúlt pár évszázadban az emberiség a kihalás szélére sodorta saját magát, és a túlélésünk kulcsa az űr kolonizálásában van. Az olyan helyzetek, amikor fajunk túlélése csupán a szerencsén múlik, sosem látott sűrűségben fordultak elő a XX. században, és a XXI. eddigi éveiben. Példaként az 1963-as kubai rakétaválságot említette Hawking, amikor hajszálon függött a katasztrófa, ma pedig a túlnépesedés és az erőforrások kimerülése jelenti a legsúlyosabb globális problémát..

Hawking szerint az még reális, hogy száz évet kihúzzunk úgy, hogy nem pusztítjuk el a Földet és nem irtjuk ki magunkat, de hosszú távon elkerülhetetlenül bele fogunk futni valamilyen globális katasztrófába. Ezért a XXI. századot arra kellene fordítani a tudós szerint, hogy megsokszorozzuk az űrkutatásra és űrhajózásra fordított energiáinkat, és elkezdjük az idegen bolygók benépesítését.

Ehhez a jelenlegi technológiánkon nagyon sokat kellene fejleszteni, hiszen a mai űrhajóinkkal 50 ezer évbe kerülne a hozzánk legközelebbi csillag, a Proxima Centauri rendszeréig eljutni, és akkor még sehol nem vagyunk a miénkhez hasonló életre alkalmas légkörű és hőmérsékletű bolygóktól.

Hawking korábban azt is mondta, hogy a matematikai logika alapján biztos, hogy rajtunk kívül is kifejlődött élet a világegyetemben, és arra figyelmeztetett, hogy a földönkívüliekkel való első találkozás nagy eséllyel elég rosszul fog elsülni, a legvalószínűbb egy olyan konfliktus kialakulása, mint az európai hódítók az amerikai indiánok közötti volt 500 éve.  • Hírek
  • Személyi kölcsön