Bioüzemanyag a whiskyfőzés melléktermékeiből

2010.08.18. 12:11
Skót kutatók bioüzemanyagot fejlesztettek ki a whiskyfőzés melléktermékeiből, szabadalmi kérelmet is beadtak.

Az üzemanyag a whiskykészítés két fő melléktermékéből, a réz szeszfőzőkben visszamaradó, pot ale-nek nevezett folyadékból és száraz malátatörkölyből állítható elő - állítják az edinburghi Napier Egyetem kutatói, akik már szabadalmi kérelmet is benyújtottak az új eljárásra.

A kutatók szerint a bioüzemanyag legegyszerűbben úgy használható, hogy 5-10 százalékos mértékben keverik benzinnel vagy dízelolajjal. Ebben a formában bármilyen hagyományos autónál alkalmazható mindenfajta beavatkozás nélkül.

Öt-tíz százalékkal kevesebb hagyományos üzemanyag egy-egy tankolásnál már markáns különbségnek számít – hangsúlyozta Martin Tangney, az egyetem bioüzemanyagokkal foglalkozó kutatóközpontjának vezetője.

A whiskyfőzés során mindkét fajta melléktermékből óriási mennyiség keletkezik Skóciában, így Tangney szerint az új üzemanyag elterjedése esetén a whiskyfőző üzemek jelentős pluszbevételre számíthatnak. Ezzel szemben kétéves kutatása átszámítva mindössze 88 millió forintba került. A kutatás vezetője szerint az új eljárás környezetvédelmi szempontból is igen előnyös, hiszen olyan biomasszát használ fel, amelyet már előállítottak.

Egyetértett ezzel Richard Dixon, a Természetvédelmi Világalap (WWF) skóciai szervezetének igazgatója is, aki hangsúlyozta: szemben más bioüzemanyagokkal, ez az anyag anélkül állítható elő, hogy masszív környezeti károsodást okozna az erdőkben és az élővilágban. A whisky-meghajtású autók segíthetnek Skóciának elkerülni az erdőpusztító bioüzemanyagok igénybe vételét.  • Hírek
  • Hírek