Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Középkori tyúktojást tártak fel cseh régészek

2010.08.18. 08:25
Épségben vészelte át az elmúlt évszázadokat az a középkori tyúktojás, amely egy 9. századi temetkezésből került elő Hradiste, a Nagymorva Fejedelemség idejéből származó település feltárásakor.

A régészek figyelmét csupán négy évvel ezelőtt vonta magára Hradiste, amikor kiderült, hogy ez a Nagymorva Fejedelemség idejéből származó legnagyobb temetkezési helyek egyike. A szakemberek szerint 1500 sír lehet itt, közülük eddig 350-et tártak fel. A sírokból kora középkori ékszerek és fegyverek kerültek elő.

Mint Bohuslav Klima régész kiemelte, Hradiste fontos központ lehetett, a település által a régióban betöltött szerep megismerése további kutatásokat igényel. E megismerést segítik elő a feltárás során előkerülő értékes leletek.

Egy sértetlen középkori tyúktojás nagy ritkaságnak számít. A Nagymorva Fejedelemség lakosai gyakran helyeztek a sírokba tyúktojást, ám ezek egy bizonyos idő elteltével szétporladtak. A "hradistei" tojást egy edénykébe helyezték, amelyben az átvészelte az évszázadok viszontagságait, bár kiemeléskor egy kissé megsérült.

A Nagymorva Fejedelemség a IX. században létrehozott korai államalakulat, amely az avar hatalom összeroppanása és a magyarok megjelenése között létezett a Thaya és a Duna közötti területen. Történetét az állami és az egyházi önállóságért folytatott küzdelmek jellemzik, ezek során többnyire alulmaradtak a frankokkal szemben.