Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Középkori tyúktojást tártak fel cseh régészek

2010.08.18. 08:25
Épségben vészelte át az elmúlt évszázadokat az a középkori tyúktojás, amely egy 9. századi temetkezésből került elő Hradiste, a Nagymorva Fejedelemség idejéből származó település feltárásakor.

A régészek figyelmét csupán négy évvel ezelőtt vonta magára Hradiste, amikor kiderült, hogy ez a Nagymorva Fejedelemség idejéből származó legnagyobb temetkezési helyek egyike. A szakemberek szerint 1500 sír lehet itt, közülük eddig 350-et tártak fel. A sírokból kora középkori ékszerek és fegyverek kerültek elő.

Mint Bohuslav Klima régész kiemelte, Hradiste fontos központ lehetett, a település által a régióban betöltött szerep megismerése további kutatásokat igényel. E megismerést segítik elő a feltárás során előkerülő értékes leletek.

Egy sértetlen középkori tyúktojás nagy ritkaságnak számít. A Nagymorva Fejedelemség lakosai gyakran helyeztek a sírokba tyúktojást, ám ezek egy bizonyos idő elteltével szétporladtak. A "hradistei" tojást egy edénykébe helyezték, amelyben az átvészelte az évszázadok viszontagságait, bár kiemeléskor egy kissé megsérült.

A Nagymorva Fejedelemség a IX. században létrehozott korai államalakulat, amely az avar hatalom összeroppanása és a magyarok megjelenése között létezett a Thaya és a Duna közötti területen. Történetét az állami és az egyházi önállóságért folytatott küzdelmek jellemzik, ezek során többnyire alulmaradtak a frankokkal szemben.