Bonifác
10 °C
16 °C

Késik a sérült olajkút végleges lezárása a Mexikói-öbölben

2010.08.20. 09:05
Szeptember elejére halasztották a Mexikói-öbölben megsérült olajkút végleges lezárását. Thad Allen, az amerikai parti őrség admirálisa azt mondta, a British Petrol cégnek még időre van szüksége ahhoz, hogy a kútnál, a sérült kitörésgátló helyén felszerelendő új szerkezetet tesztelje.

A végleges tömítési műveletnek augusztus közepén kellett volna elkezdődnie. Közben amerikai tudósok egy csoportja azt közölte, hogy egy kilométerrel a vízfelszín alatt hatalmas kiterjedésű toxikus olajfelhőt találtak.

A tekintélyes tudományos folyóirat, a Science legfrissebb számában megjelent írás szerint a kutatók júniusban, az olajkút ideiglenes lezárása előtt elvégzett mérései alapján egy 35 kilométer hosszan elnyúló, 2 kilométer széles és 200 méter vastag, olajalapú vegyi anyagokból álló folt van a Mexikói-öbölben, körülbelül 1 kilométeres mélységben. A tudósok nem tudják megmondani, hogy a szennyeződésnek milyen hatása van a tengeri élővilágra, azt azonban leszögezték, hogy az amerikai kormányzat által felkért kutatók kijelentéseivel szemben, az olajfelhő a bevetett vegyszerek ellenére nagyon lassan bomlik le. Elismerték ugyanakkor, hogy arról nincsenek információik, hogy a folt mennyit változott június óta.

A washingtoni kormány illetékes hatósága és a BP augusztus elején számolt be arról, hogy a Mexikó-öbölbe került olaj háromnegyedét eltakarították, illetve az elpárolgott természetes úton és a bevetett vegyi anyagok hatására. A jelentés szerzője csütörtökön az amerikai kongresszus előtt már óvatosabban fogalmazott. Bill Lehr azt mondta, csak becsült adatokat közöltek, és még vizsgálják a vegyi bomlasztóanyagok hatékonyságát.

Ki a hibás?

Időközben a Deepwater Horizon balesetével, és az azt követő olajkatasztrófával kapcsolatos információk eltitkolásával vádolta meg a BP-t a fúrótorony egykori tulajdonosa. Erről az Obama-kormányzatnak, és az amerikai kongresszus tagjainak címzett csütörtöki levelében írt svájci székhelyű Transocean társaság, amelytől a BP bérelte a felrobbant, majd leomlott platformot. A brit cég tagadja a vádat, szerintük a levél félrevezető állításokat tartalmaz, és célja, hogy elhárítsa a Transocean felelősségét.

Úgy tűnik, a BP visszatart bizonyítékokat azért, hogy rajtuk kívül senki más ne nyomozhasson az ügyben - írta az amerikai kongresszusnak címzett levélben Steven L. Roberts, a Transocean ügyvédje. Válaszul a BP közleményt adott ki, amelyben leszögezték, hogy eddig is együttműködtek minden hatósággal, illetve más szervvel, amely nyomozást kezdett az ügyben, és továbbra is elkötelezettek amellett, hogy kiderüljön miért robbant fel a Deepwater Horizon.

Az olajfúró tornyon április 20-án történt balesetben 11 munkás vesztette életét. Miután a szerkezet a tengerbe omlott, 87 napon keresztül összesen 780 millió liter olaj szivárgott a Mexikói-öbölbe. A történelem egyik legsúlyosabb olajkatasztrófája miatt a torony tulajdonosa, a Transocean ellen összesen 249 pert kezdeményeztek. A svájci cég nem tartja magát felelősnek a történtekért.