Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Nem élhetnek örökké szex nélkül a fák

2010.08.23. 10:16
Egyes fák képesek klónozni magukat, tehát elvileg örökké is élhetnének - egy friss kutatás azonban rácáfol erre az elképzelésre.

A kanadai Brit Columbia-i Egyetem kutatója, Dilara Ally és csapata kimutatta, hogy a klónok termékenysége a korral csökken. Ez pedig azt jelenti, hogy a fa nem klónozhatja magát a végtelenségig, hanem előbb-utóbb kénytelen szexuális úton szaporodni, ha nem akar elpusztulni.

Számos fa képes klónozni magát: a természetben akkor választják a szaporodásnak ezt a módját, ha nincs a közelben fajtársuk, amellyel szexuális úton szaporodhatnának. Így rövid távon elkerülhető a kihalás.

Ally és munkatársai rezgőnyár-populációkon vizsgálták a klónozás hatását a fák termékenységére. A nyárfa klónozási képessége közismert: a klónok a gyökérről sarjadnak, és mindegyik ugyanannak a szülőfának a része.

A legnagyobb, egyben lévő nyárfaklón korát 80 000 évre becsülik, és feltételezések szerint hatezer tonnát nyom. Ha valódisága bebizonyosodna, a világ legidősebb és legsúlyosabb élőlénye lenne.

A kutatók kiderítették, hogy minden egyes klónnemzedékben genetikai mutációk halmozódnak fel, amelyek a termékenység csökkenéséhez vezetnek. Ez azt jelenti, hogy a nyárfa nem képes a végtelenségig klónozni önmagát.

A tudósok egy újonnan kifejlesztett molekulárisóra-technikával számították ki az egyes klónok korát - összehasonlították a klónok DNS-ét a szülőével. Eddig a klónok korát csak a populációk hosszú időn át történő megfigyelésével lehetett kiszámolni, ami a nyárfa esetében gyakorlatilag kivitelezhetetlen volt, hiszen száz évig is elél, 25 éves koráig pedig nem szaporodik.