Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mikrobák falták fel a BP-kútból kiömlött olajat

2010.08.25. 10:18
Egy nemrégiben felfedezett mikrobafaj gyakorlatilag eltüntette a BP olajkútjából kifolyt, Manhattan nagyságú, víz alatti olajfoltot, amelynek a létezéséről a múlt héten számolt be a média - jelentették be amerikai kutatók.

A mikrobákat minden jel szerint stimulálta az április óta a tengerbe ömlő olaj, ennek következtében olyan eredményesen bontották le a szénhidrogén-molekulákat, hogy a felhő mára gyakorlatilag kimutathatatlanná vált - közölte a Science folyóiratban a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársainak Terry Hazen professzor által vezette csoportja.

A sötét és hideg, mélyvízi életkörülményekhez alkalmazkodott, proteobaktériumok a vártnál gyorsabban bontották le a kőolajat, úgy, hogy közben nem ritkították meg jelentősen a víz oxigéntelítettségét, ahogy azt a legtöbb olajfaló baktérium szokta. A víz oldott oxigéntartalma létfontosságú a halállomány számára.

A baktériumok 5 fokos vízben, a tengerszint alatt 1100 méter mélyen tenyésznek, ami nagyjából egybeesett a víz alatti olajfelhő elhelyezkedésével.