Tűztornádó pusztított Brazíliában

2010.08.26. 17:14 Módosítva: 2010.08.26. 19:01
Nagyon ritka természeti jelenséget, egy tűztornádót figyelhettek meg Brazíliában, Aracatuba városának közelében egy autópálya mellett az autósok. A tűztölcsér egy erdőtűzből alakult ki, és csak néhány percig tartott, de a biztonság kedvéért a közeli autópályaszakaszt lezárták.

A tűztornádó, vagy más néven tűzördög akkor alakul ki, ha nagy kiterjedésű tűz (tipikusan erdő- vagy bozóttűz) találkozik erős, felfelé szálló légáramlattal. Ha a légköri viszonyok és a hőmérséklet is éppen megfelelő, lángokból álló, pörgő tölcsér jön létre, ami néhány méter széles, és akár 50 méter magas is lehet, 150 km/h feletti szélsebességgel. Általában néhány perc alatt elenyészik.

A legnagyobb tűztornádót Japánban jegyezték fel, az 1923-as nagy földrengés után Tokió egyik külvárosában. A tűztölcsér magasságát szemtanúk beszámolói alapján több száz méteresre becsülik, negyed óra alatt gyakorlatilag teljesen elpusztította a főként faépítményekből álló Hifukusho-Ato városnegyedet, és 38 ezer áldozatot hagyott maga után.

Hasonlóan híres az 1926-os kaliforniai tűzördög, amit egy olajtároló tartályba csapó villám hozott létre. A tűztölcsér öt kilométert tett meg az erős viharral súlyosbított bozóttűzben, mielőtt eloszlott.  • Hírek
  • Hírek